Ultimate magazine theme for WordPress.

Otkrivamo ko je ukrao kip Brus Lija u Mostaru – PressMedia

0 0


Nakon provedene kriminalističke istrage u Policijskoj upravi Mostar večeras je u nadležnost Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona predat Mostarac, D.P. (46) koji je sinoć oko 20 sati uhapšen zbog osnovane sumnje da je otuđio kip Brus Lija (Bruce Lee) iz Velikog parka u Mostaru.

Kako saznajemo, radi se o Danijelu Prci, koji je odranije poznat policijskim agencijama zbog dilanja droge i razbojništava.

Prce je prije četiri godine hapšen u akciji Federalne uprave policije (FUP) kada je kod njega pronađeno oko 120 grama heroina, od čega je dio bio primremljen za prodaju. Bio je i na Interpolovoj potjernici zlob zlopotreba opojnih droga, a potraživalo ga je i hrvatsko pravosuđe. Također, zbog razbojništva u Mostaru 2011.godine je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i četiri mjeseca, a zbog droge je hapšen u još nekoliko navrata.

Je li Prce sam u noći s 2. na 3. mart podesnim alatom prepilao postolje na kojem se nalazio kip filmske zvijezde i jednog od najvećih majstora borilačkih vještina, pokazat će istraga. Iako je, prema neslužbenim informacijama, istražiteljima naveo da je u toj „akciji“ bio sam, kazavši da je kip Brus Lija utovario u kariolu (građevinska kolica op.a.) koju je, navodno, našao ispred istoimenog ugostiteljskog objekt. Kako saznajemo, tokom dana je privedena jedna osoba kao mogući saizvršilac.

Prema nepotvrđenim informacijama, kip je prebačen iz parka u ruševni objekt „Staklene banke“, gdje je ispilan u dijelove, a policija ga je pronašla u jednoj kući u naselju Kosor južno od Mostara.

Budući da je cijela priča o krađi kipa Brus Lija, koji je izgrađen od bronze, podigla veliku prašinu u javnosti u skoro cijelom regionu, Prce i, eventualno, njegovi pomagači imali su problem da ga prodaju otkupljivačima sekundarnih sirovina.

Podsjetimo, iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona jutros su naveli da je krađa kipa izazvala zabrinutost i osudu javnosti iz cijelog regiona.

 Kriminalistička istraga je bila komplicirana iz više razloga, a pogotovo što u parku nema videonadzora. Uprkos svim otežavajućim okolnostima inspektori Odjela kriminalističke policije PU Mostar uspjeli su za kratko vrijeme utvrditi identitet osumnjičenog, lišiti ga slobode i pronaći predmetni kip, koji je oštećen – naveli su iz MUP-a HNK.

Kip je umjetničko djelo Ivana Fijolića, a postavljen je u Velikom parku 2005.godine, kao ideja „Urbanog pokreta Mostar“. Nedugo nakon postavljanja kip je bio oskrnavljen i sklonjen iz parka u skladište Javnog preduzeća „Parkovi“ Mostar. U park je ponovo postavljen 2013.godine.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.