Ultimate magazine theme for WordPress.

Otvoren osmi Ekonomski forum BiH, danas o održivom razvoju i zelenoj tranziciji

0 0


U organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu u utorak se u glavnom gradu BiH održava osmi Ekonomski forum Bosne i Hercegovine o temi “SDGs, EU, WB Reformska agenda 2030 – od konfrontacije do kooperacije”.

Dekanesa Ekonomskog fakulteta UNSA Meliha Bašić izjavila je na otvaranju foruma da će fokus biti na “zelenoj ekonomiji” koja uključuje zelenu tranziciju, a koju će u budućnosti provoditi nove generacije.

Dodala je da je potrebno objasniti da to ne predstavlja samo izazov za Bosnu i Hercegovinu, već i šanse za nova radna mjesta, nove profesije, te bolju budućnost.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković naveo je da BiH uprkos značajnim potencijalima kojima raspolaže ima ubjedljivo najmanje stranih investicija od svih zemalja u regionu.

Istakao je da mu je čast što je dio osmog Ekonomskog foruma BiH koji na najbolji način dijagnosticira potencijale, šanse ali i slabosti Bosne i Hercegovine i otvara prostor za narative koji bi političari trebali češće koristiti.

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri UN-u Zlatko Lagumdžija izrazio je nadu će pregovori o članstvu BiH u EU ići svojim tokom i da ćemo do 2030. ući u Uniju, ali da nama ne treba stalno perspektiva, već i konkretan napredak što prije.

Poručio je da se trebamo posvetiti temama poput ekonomije, zelene tranzicije, obrazovanja, zdravstva i digitalizacije, te zahvalio organizatorima što će svi zajedno danas simbolično obilježiti vijest koju očekujemo iz Brisela.

Naglašeno je da je u fokusu Ekonomskog foruma BiH 2024 uloga ciljeva samoodrživog razvoja kao transformatora društvenih promjena, s posebnom pažnjom na izazove koji se nalaze pred regionom i zemljama u razvoju kakva je Bosna i Hercegovina te zapadni Balkan.

(TIP/Izvor: Fena)Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.