Ultimate magazine theme for WordPress.

Ova američka država je proglasila Dan žalosti povodom godišnjice genocida u Srebrenici: A BiH nije

0 0

Američka država Illinois zvanično je 11. juli 2024 godine proglasila Danom svjesnosti o genocidu i Danom žalosti. U nastavku pročitajte zvanično saopštenje guvernera države Jay Roberta “J.B.” Pritzkera:

– Budući da je od 11. do 22. jula 1995. godine 8.372 bosanskih Muslimana, prvenstveno muškaraca i dječaka, pogubljeno u regiji Srebrenice u Bosni i Hercegovini, a 11. juli je sada priznat kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici od strane Ujedinjeni naroda; i budući da su između 1992. i 1995. bosanski Muslimani bili sustavno ciljani na pogubljenje od strane etnonacionalističkih srpskih vojski diljem bivše Jugoslavije, posebno u Bosni i Hercegovini, što je dovelo do raseljavanja preko 2 milijuna ljudi, ubojstva preko 100.000 ljudi, seksualnog napada na preko 50.000 žena, i mučenje preko 30.000 ljudi u koncentracijskim logorima. 

Budući da bosansko-američka zajednica, uključujući potomke žrtava i preživjele genocida u Bosni i Hercegovini, ima zajedničku predanost cijenjenim vrijednostima demokracije, ljudskih prava i samoodređenja. Budući da ovaj dan žalosti podiže svijest o izgubljenim životima i patnji naroda Bosne i Hercegovine, te obilježava sjećanje na one koji su umrli kao rezultat islamofobične i genocidne politike.

Stoga, ja, J.B. Pritzker, guverner države Illinois, ovim putem proglašavam 11. juli 2024. Danom svjesnosti o genocidu u Srebrenici i danom žalosti za žrtvama i preživjelima genocida u Bosni i Hercegovini, u Illinoisu, navodi se u tekstu saopćenja.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.