Ultimate magazine theme for WordPress.

OVO BI BIO RAT DVIJU DRŽAVA: Izrael upozorava da borbe duž libanske granice dostižu “kritičnu tačku”

0 0


FOTO: (Hassan Fneich/AFP)

Izraelski ministar odbrane upozorio je u utorak da se borbe s Hezbolahom duž izraelske granice s Libanom približavaju “kritičnoj tački”, upozoravajući da Izrael razmatra pojačanje svojih vojnih akcija na svojoj sjevernoj granici.

Izjava izraelskog ministra odbrane Yoava Gallanta uslijedila je ubrzo nakon sastanka s ključnim izaslanikom američkog predsjednika Joea Bidena u Libanu, Amosom Hochsteinom u Tel Avivu, naglašavajući tešku bitku s kojom se SAD suočavaju dok pokušavaju smanjiti tenzije između Izraela i grupe koju podržava Iran.

“Posvećeni smo diplomatskom procesu. Međutim, agresija Hezbolaha nas približava kritičnoj tački u donošenju odluka u vezi s našim vojnim aktivnostima u Libanu”, rekao je Gallant Hochsteinu.

Hezbolah i Izrael razmjenjivali su se u blizini svakodnevne vatre od 7. oktobra. Borbe su raselile preko 86.000 Libanonaca i od 60.000 do 96.000 Izraelaca iz njihovih domova.

U borbama je u Libanu poginulo najmanje 299 ljudi, većinom boraca Hezbolaha, ali i 49 civila, prema podacima AFP-a. U Izraelu je ubijeno najmanje 10 vojnika i sedam civila.

Hochstein je u ponedjeljak otputovao u Bejrut kako bi se sastao sa zvaničnicima bliskim Hezbolahu, ali borbe na granici su i dalje bjesnile dok je američki izaslanik vodio brzu rundu šatl diplomatije.

Također u ponedjeljak, jedan indijski radnik je ubijen, a dva druga indijska državljana teško su ranjena u protivtenkovskom raketnom napadu koji je Hezbolah ispalio na sjever Izraela.

U utorak je libanska nacionalna novinska agencija objavila da su tri osobe ubijene u izraelskom napadu na kuću u selu Hula na južnoj libanonskoj granici. Tri bolničara povezana s Hezbolahom također su ubijena u napadu u ponedjeljak, saopćila je grupa.

Hezbolah je kasnije rekao da su njegovi borci gađali Gesher Haziv u blizini obalnog grada Naharija na sjeveru Izraela “sa serijama raketa Katyusha” u znak odmazde, dok je izraelska vojska rekla da je presretnuto nekoliko lansiranja, izvještavajući da nema ranjenih.

‘Plava linija’

Hochsteinovo putovanje ima težinu jer je on predvodio prethodne pregovore između Libana i Izraela.

Posredovao je u historijskom sporazumu o demarkaciji pomorske granice 2022. godine, za koji je bilo potrebno odobrenje Hezbolaha. Sjedinjene Države smatraju grupu koju podržava Iran terorističkom organizacijom, a njeni posrednici s Hezbolahom su zamjenik predsjednika libanskog parlamenta Elias Bou Saab i političari koji pripadaju drugoj glavnoj šiitskoj političkoj stranci u zemlji, Amal.

Bidenova administracija gura plan kojim bi Hezbolah zaustavio vatru na Izrael i povukao neke od svojih snaga sjeverno od plave linije, koju su Ujedinjene nacije razgraničile 2000. godine nakon što su se izraelske trupe povukle iz južnog Libana.

Hochstein se nada da će ponoviti pomorski sporazum iz 2022. koji je sklopio i službeno demarkirati granicu između Libana i Izraela.

Ali to bi zahtijevalo da Hezbollah potpiše bilo kakav sporazum o rješavanju 13 spornih tačaka duž Libana i izraelske granice, uz rješavanje spora oko farmi Shebaa i brda Kfarchouba, koje okupira Izrael, na koje polaže pravo Liban, a koje se međunarodno smatraju dijelom Sirije .

Takođe bi ključno u pregovorima bilo vraćanje kontrole Libana nad sjevernim dijelom grada Ghajar, oko kojeg je Izrael izgradio zid u julu. Sjeverni dio grada nalazi se na libanskoj strani plave linije koju su povukle UN 2000. godine.

‘Potpuno povlačenje Hezbolaha’

Izrael je od neposrednije zabrinutosti da vidi kako se Hezbolahove elitne snage Radwan, koje imaju oko 2.500 boraca, kreću sjeverno od rijeke Litani, oko 30 km od granice, kako je naloženo rezolucijom UN-a 1701. Izrael je rekao da će to postići ili do diplomatsko rješenje ili ako rješenje ne uspije, velika vojna ofanziva.

Hochsteinovo rijetko putovanje odražava zabrinutost Bidenove administracije oko potpunog otvaranja drugog fronta duž sjeverne granice Izraela, jer pregovori o postizanju primirja između Izraela i Hamasa prolaze dalje od Bidenovog očekivanog roka u ponedjeljak.

Ali Hochstein je u ponedjeljak rekao da primirje u Gazi možda neće direktno dovesti do prekida vatre duž sjeverne granice Izraela, pri čemu su izraelski zvaničnici javno rekli da će nastaviti napadati Hezbolah dok grupa ne povuče svoje snage.

“Čak i ako dođe do privremenog primirja na jugu, mi ćemo samostalno pojačati vatru na sjeveru i nastavit ćemo do potpunog povlačenja Hezbolaha i povratka stanovnika njihovim domovima”, rekao je Gallant na X prošlog mjeseca.

(TBT, Mediji)Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.