Ultimate magazine theme for WordPress.

Palestinci na sjeveru Gaze obilaze srušene i spaljene domove

0 3


Dok traju izraelski napadi na Pojas Gaze s kopna, mora i iz zraka, vojska se postepeno povlači iz sjevernih dijelova Gaze, Palestinci obilaze mjesta gdje su nekad bili njihovi domovi, a danas je samo pustoš. Mnogima od njih kuće su spaljene, javlja Anadolu.

Prema vijestima izraelskih novina “Haaretz” od 1. februara, izraelska vojska je naredila svojim vojnicima da pale kuće u Gazi. U skladu s ovom uputom, izraelski vojnici su proteklih sedmica počeli paliti kuće u Gazi.

Kako se vojska počela postepeno povlačiti sa sjevera Gaze, postale su vidne razmjere razaranja u ovim krajevima. Oni koji su se vratili svojim kućama, odakle su se vojnici povukli, bili su šokirani s onim što su zatekli.

Abdurrahman Abu Humeydan, stanovnik izbjegličkog kampa Cibaliya na sjeveru, jedna je od stanovnika Gaze čija je kuća spaljena.

Govoreći za Anadolu unutar svoje spaljene kuće, Abu Humeydan je rekao: “Ova kuća je imala nekoliko spratova. Moja porodica i moja braća i sestre, žene, muškarci i djeca, svi su živjeli ovdje. Bili smo iznenađeni kada smo vidjeli veliko razaranje u kući. Izraelski vojnici su koristili kuću kao vojni štab nakon što su završili. Još više smo iznenađeni što je izgorjela.”

Napominjući da su inženjeri koje su doveli da ispitaju temelje kuće rekli da je kuća nepogodna za stanovanje i da se mora srušiti i ponovo izgraditi.

“Čovjeku je teže srušiti svoju kuću vlastitim rukama nego to što su je okupatori uništili”, dodao je.

Ismail Ebu Humeydan rekao je da je njegova kuća bombardirana iz zraka, napadnuta artiljerijskom vatrom s kopna, tenkovima i zatim spaljena.

“Imali smo salone automobila i nekretnine. Sada smo postali podstanari, moja djeca prodaju slatkiše uz cestu da prežive. Zapalili su nam sve što smo imali. Otišli smo iz kuće ne ponijevši ništa sa sobom. Nemamo ni kreveta, ni jorgana, ni odjeće”, rekao je Ismail Ebu Humeydan.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.