Ultimate magazine theme for WordPress.

Penzioneri traže od Vlade FBiH isplatu jednokratne pomoći od 670 KM

0 2


U jeku inflacije i krize koja je zahvatila cijeli svijet, gotovo nemoguće je preživjeti mjesec sa 560 KM, međutim, to je za penzionere u BiH stvarnost. Većini je ovaj iznos nedovoljan i za lijekove. To zna i penzioner Hariz, koji je radni vijek proveo u jednom javnom preduzeću.

„Sada za običan lijek košta 20 KM, a penzionera nema koji ne troši šest – sedam lijekova. Što se tiče penzionera, ovdje su na zadnjem mjestu. Država nema sluha, niko nas ne sluša kad tražimo povećanje, usklađivanje tih penzija“, rekao je Hariz Vejzović, penzioner.

Nakon usklađivanja, penzioneri iz cijele Federacije BiH sada su tražili od Vlade isplatu jednokratne pomoći. Kako navode, Uredbom koju je aktuelna Vlada donijela, pomoć, i to u iznosu više od 2.000 KM, mogu dobiti svi radnici, ako im to poslodavci omoguće, a na penzionere kao najugroženiju kategoriju, ističu, niko nije mislio.

„Savez udruženja penzionera je podnio zahtjev Vladi FBiH da nam se isplati jednokratna pomoć od 675 KM. I privreda i drugi mogu isplatiti svojim uposlenicima 2560 KM neoporezivog dijela, a penzioneri su ti koji kao i svi ostali građani daju 17 posto PDV-a i tako 80 posto pune budžete“, kazao je Haso Halilović, predsjednik Saveza udruženja penzionera TK.

Iako im na njihove zahtjeve još niko nije odgovorio, očekuju da će aktuelna vlast imati razumijevanja.

„To bi penzionerima koji imaju najnižu penziju jako značilo da u mjesec dana dobije dvije penzije, što se kaže puna šaka brade, a da li ćemo uspjeti, to ne zavisi od nas“, istakao je Nikola Banović, predsjednik Udruženja penzionera grada Tuzla.

Iako ne zavisi od njih, penzioneri su svjesni da će, ako uskoro ne dođe do promjena, podhitno morati mijenjati prije svega svoju svijest, te se ujediniti i tražiti svoja prava.

„Sve dok penzioneri se ne udruže i dok rukovodstava ovih ljudi ne dignu svoj glas i ne postupe hrabrije i odlučnije bojim se da će to da traje, dok penzioneri biološki ne izumru“, rekla je Senada Alihodžić, predstavnica Udruženja penzionera Lukavac.

Odgovor od resornog ministarstva i federalne Vlade o isplati jednokratne pomoći penzioneri očekuju uskoro, a ako ga ne dobiju, nisu isključili mogućnost organizovanja protesta.Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.