Ultimate magazine theme for WordPress.

Penzioneri zahtijevaju povećanje penzija ili isplatu jednokratne pomoći

0 0


Penzioneri u FBiH ponovo traže povećanje penzija. Predstavnici ove populacije sutra će se očitovati o zahtjevima kolega iz kantonalnih saveza udruženja penzionera koji bi bili upućeni Vladi. Ne isključuju mogućnost protesta ukoliko ne dođe do ispunjenja njihovih zahtjeva. Pitali smo resornog ministra da li je moguće ispuniti zahtjeve više od 445 hiljada penzionera?

Poskupljenje lijekova, hrane i mjesečnih dadžbina dodatno su otežali svakodnevnicu za 455 hiljada penzionera. Svjesni da će se trend poskupljenja nastaviti, od nadležnih zahtjevaju izmjene Zakona o penzinom osiguranju FBiH, odnosno izmjenu članova koji su vezani za redovno i vanredno usklađivanje penzija.

Nikada nije bilo govora o prosječnoj penziji i prosječnoj plati. Naprotiv, u startu se tu i pogriješilo. Trebalo je uraditi onako kako su naše susjedne zemlje poput Hrvatske, Srbije, Crne Gore, pa i RS da parametri usklađivanja penzija budu indeks rasta potrošačkih cijena i rast prosječne plaće u prethodnoj godini, a ne stopa rasta BDP-a i to nas sahranjuje“ kazao je Redžo Mehić predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.

Navode da ukoliko do kraja godine ne dođe do vanrednog povećanja penzija – penzioneri neće moći preživjeti, kao i da nisu odustali od zahtjeva povećanja od 10 posto na decembarsku penziju 2023. godine.  Iz resornog ministarstva svjesni su da je položaj penzionera težak. Međutim u ovom trenutku vanredno povećanje nije moguće, objašnjava federalni ministar rada i socijalne politike.

„Ono što je neophodno raditi jesu izmjene i dopune Zakona o PIO kako svake godine ne bi dolazili u situaciju da nemamo vanrednog dodatnog usklađivanja penzija, obzirom da je budžet u deficitu, tako da po zakonu neće biti tog vanrednog usklađivanja“. izjavio je Adnan Delić ministar rada i socijalne politike FBiH.

Do usvajanja izmjena zakonskih odredbi, penzioneri traže isplatu jednokratne pomoći. Predstavnici ove populacije navode da bi im to bila olakšica za naredni period.

Ali dok se ne riješi ovaj dio, da se zakonski isprave ove nepravde, mi smo tražili da idemo sa zahtjevom za jednokratne novčane pomoći, tzv 13. penzije, ali je daleko od te penzije, kao što rade susjedne zemlje poput Hrvatske, Slovenije, Srbije, jednostavno neka sredstva se moraju upumpati da bi ljudi preživjeli“ rekao je Mehić.

Ni za ovaj zahtjev penzionera, resorni ministar, za sada nema pozitivan odgovor.

Vrlo je teško obezbjediti neku jednokratnu pomoć, jer ona podrazumijeva minimalno 100 miliona KM koje moramo pronaći u budžetu FBiH, bilo je govora o tome ali nažalost nismo uspjeli pronaći financijska sredstva za 13. penziju.” dodao je Delić.

Savez udruženja penzionera Federacije BiH u srijedu će razmatrati prikupljene zahtjeve i poslati ih Vladi FBiH. Nadaju se da će Vlada do kraja juna obrazložiti i usvojiti njihove zahtjeve, jer kako i sami kažu, ova godina je teža od prethodnih. U suprotnom, penzioneri će izaći na proteste.Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.