Ultimate magazine theme for WordPress.

Podignuta optužnica za vrijeđanje djece stradale u Vitezu

0 3


Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Samira Nukića, koji se tereti da je, javnim objavama na društvenoj mreži Facebook u kojima je vrijeđao djecu stradalu 1993. u Vitezu, izazivao nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost.

Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Kako je saopćeno iz Tužilaštva, Nukić se tereti da je sredinom prošle godine, za vrijeme obilježavanja stradanja osmero djece u Vitezu, koja su 1993. godine ubijena eksplozijom granate na igralištu, nakon posjete visokog predstavnika spomeniku ubijenim, javnim objavama na društvenoj mreži Meta – Facebook sa svog mobilnog telefona i korisničkog broja, upućivao psovke i izraze mržnje prema stradaloj djeci hrvatske nacionalnosti.

Nakon upozorenja drugih korisnika društvene mreže, navodi se, on je “ponovo više puta iznosio psovke i uvrede prema žrtvama”.

“Na navedeni način, optuženi je izazvao uznemirenje kod osobe Ivana Garića, koji je jedan od preživjelih i u navedenom događaju su mu ubijeni sestra i brat, i koji je osnivatelj udruge posvećene stradanju osmero djece u Vitezu, kao i drugih osoba, kojima je sporni govor mržnje koji je bio dostupan na društvenoj mreži, kao i drugim medijima, izazvao uznemirenost i nelagodu prouzročenu navedenim komentarima i izjavama optuženog”, stoji u saopćenju.

Nukić se tereti da je javno podstrekao na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv grupe osoba s obzirom na njihovu nacionalnu ili etničku pripadnost, čime je počinio izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Ovo je druga optužnica koju je Državno tužilaštvo podiglo po članu zakona koji je dopunjen i izmijenjen 2021. godine. Nedavno je Sud BiH potvrdio prvu optužnicu po ovom članu zakona protiv Vojina Pavlovića zbog veličanja haškog osuđenika Ratka Mladića, o čemu je Detektor ranije pisao.

Detektor je u emisiji “TV Justice” u projektu “Zaboravljene žrtve rata” donio priču o zločinu u kojem je 1993. godine stradalo osmero djece u Vitezu, za koji niko nije odgovarao.

Optužnica protiv Nukića je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


Post Views: 36

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.