Ultimate magazine theme for WordPress.

Politika je pokušala da zataška ubistva Dženana Memića i Davida Dragičevića – PressMedia

0 1


Sud BiH uskoro bi trebao objaviti pravosnažnu presudu u slučaju Dženan Memić. Podsjećamo, Alisa Mutap, bivša Dženanova djevojka nepravomoćno je osuđena na dvije i po godine zatvora, dok je policjac Hasan Dupovac osuđen na tri godine. O ovom slučaju, kao i slučaju Dragičević, ali i nekim drugim temama razgovarli smo sa advokatom Ifetom Feragetom.

Kada se očekuje konačna presuda u slučaju Dženan Memić?

“To je trećestepena odluka, prva presuda je donijeta davne 2017. godine. Ovo je trećestepena odluka i konačna za Alisu Mutap i za šefa saobraćajnih istraga MUP-a KS. Presuda se očekuje uskoro, vjerujem vrlo brzo. Taj javni dio sjednice trećestepenog Vijeća je održan 2. februara, nadam se u idućih 15-20 dana konačnoj pravosnažnoj trećestepenoj odluci”, kazao je Feraget.

“Mi smo imali i vještačenje obducenta koji je rekao pred drugostepenim vijećem nešto što je ponovo vratilo nadu, kada je rekao da je napadač bio u položaju licem u lice sa Dženanom Memićem. To je za nas značajno jer smo 2016. imali sastanak sa Dalidom Burzić koja je tada rekla i gestikulirala: Nije on njega htio ubiti, nego je eskaliralo. To je bio zamajac koji mi je dao potvrdu da radim na ovom slučaju. Kad vam to kaže glavni tužilac, onda znate da ste na tragu nekog zločina. Nakon toga je istraga otišla u pravcu saobraćajne nesreće koja se nikad nije desila i onda presudu Vrhovnog suda da nije bilo saobraćajne nesreće. Onda se postavlja pitanje kako je moguće da se to desi, ali to je udarac od kojeg se pravosuđe ne može oporaviti sve dok se ne utvrdi uloga ljudi koji su prijavljeni i koji su sudjelovali o tome”, pojasnio je Feraget.

“Ja stojim iza svake svoje izgovorene riječi. Dr. Žujo je prilikom obdukcije utvrdio da se radi o ubistvu. Na osnovu te njegove informacije, tadašnji pretpostavljeni je tehničarima koji prave skicu lica mjesta rekao da se ovdje može raditi o ubistvu. Neko je pripremao kombi tri mjeseca da bi na neki način inscenirao nepostojeću saobraćajnu nesreću”, dodao je Feraget.

“Moramo shvatiti kako je teško tužiocima istraživati nešto gdje su dokazi podmetnuti i tragovi sakriveni”, smatra advokat.

Dodao je da se promijenila “klima” i da se 2024. razlikuje od 2016. godine.

“Ipak se ova 2024. razlikuje drastično od 2016. godine i svi smo svjedoci promjena koje se dešavaju. Politika je pokušala da zataška ubistvo Dženana Memića, isto kao i ubistvo Davida Dragičevića. Ista ta politika sad ne voli da neka druga zdrava politika podržava borbu porodice i mene. Ovdje se radi o interesu kompletne društvene zajednice. Najveća vrijednost koja nama pripada je život, ovdje se radi o ubistvu dva mlada čovjeka. Ne vjerujem da će biti odugovlačenja, druga je klima”.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.