Pomoć Ukrajini neće učiniti NATO stranom u sukobu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u srijedu da su se NATO saveznici dogovorili oko jačanja protuzračne obrane Ukrajine i preuzimanja koordinacije i pružanje većine međunarodne sigurnosne podrške toj zemlji, prenosi Anadolu.

“Ovo neće učiniti NATO stranom u sukobu, ali će pomoći Ukrajini da zadrži svoje pravo na samoobranu. Također smo dogovorili finansijsku pomoć Ukrajini da izgradi snage sposobne poraziti rusku agresiju danas i odvratiti je sutra. Složili smo se da je 40 milijardi eura minimalna osnovica u sljedećoj godini”, poručio je Stoltenberg na konferenciji za novinare tokom Samita NATO-a u Washingtonu.

Rekao je da će NATO nastaviti podržavati Ukrajinu na nepovratnom putu prema članstvu u alijansi.

“Posao koji sada radimo zajedno osiguraće da se Ukrajina može pridružiti bez odgode, kada dođe pravo vrijeme. Nije pitanje hoće li, nego kada”, naveo je Stoltenberg.

Dodao je i da je Kina odlučujući “pokretač ruskog ilegalnog rata protiv Ukrajine i da osigurava opremu dvostruke namjene”.

“Mislim da je poruka poslana iz NATO-a, s ovog samita, vrlo jaka i vrlo jasna, i mi jasno definišemo odgovornost Kine kada je u pitanju omogućavanje ruske ratne agresije protiv Ukrajine”, istakao je Stoiltenberg.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u više navrata govorio da je uvjeren da će SAD i dalje biti posvećena članica NATO saveza – bez obzira ko bude sjedio u Bijeloj kući sljedeće godine, Joe Biden ili Donald Trump.

“NATO je najuspješniji savez u historiji jer smo uspjeli da se držimo po strani od domaćih političkih debata”, rekao je Stoltenberg.

U Washingtonu se održava drugi dan NATO-ovog trodnevnog samita kojim se obilježava 75. osnivanja vojnog saveza. Ključne teme su pomoć Ukrajini, strategija odvraćanja i odbrane te jačanje partnerstva.

Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.