Ultimate magazine theme for WordPress.

Postavljanje stenta u traheju predstavlja početak uvođenja interventne pulmologije u UKC Tuzla i BiH

0 2


dr Vukoica Karličić, interventni pulmolog iz Beograda, boravila je u stručnoj posjeti Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla. Tokom boravka sa medicinskim osobljem Klinike za plućne bolesti UKC Tuzla, izvršio je dvije procedure postavljanja trahealnog stenta kod pacijenata sa tumorima pluća.

Postavljanje trahealnih stentova je nova procedura koja nije rađena u UKC Tuzla, kao ni u Bosni i Hercegovini.
Prema riječima načelnika Klinike za plućne bolesti UKC Tuzla dr. Dženana Halilovića, dva pacijenta kod kojih je dijagnosticiran tumor pluća podvrgnuta su proceduri postavljanja stentova u dušnik.

„Danas smo bili podvrgnuti implantaciji stenta u dušnik kod dva pacijenta sa tumorima pluća kod kojih je došlo do pritiska u dušniku zbog osnovne bolesti. Kronični nedostatak kisika dodatno utječe na kvalitetu života pacijenta i dovodi do sekundarnih posljedica. Zahvat se izvodi na način da se pod krutim bronhoskopom ulazi u dušnik, gdje se postavlja kateter kroz koji se provlači mali balon, zajedno sa stentom koji se omotava oko balona. Balon se naduvava čime se širi mrežica, odnosno stent, a nakon toga se balon ispuhuje i izvlači, a stent ostaje u dušniku. Trahealni stentovi su dizajnirani da obezbede efikasnu podršku i dilataciju dušnika, pomažući u ublažavanju simptoma kolapsa ili stenoze traheje i drugih srodnih stanja. Sama procedura postavljanja stenta traje oko pola sata“, objasnio je dr. Halilović, koji je sa dr. Karličićem učestvovao u postavljanju navedenih stentova.

dr. Vukoica Karličić ima preko 30 godina rada u oblasti interventne bronhoskopije, a specijalnost mu je interventna pulmologija. Izrazio je zadovoljstvo uspostavljenom saradnjom sa apotekama iz BiH, prije svega sa dr. Dženanom Halilovićem i dr. Mladenom Duronjićem iz Banjaluke, istakao je da će interventna pulmologija postati jedna od standardnih procedura u BiH.
Kompanija Unifarm pružila je podršku u realizaciji stručne posete dr. Karličića i izvođenju pomenutog postupka.

(TIP/Foto: UKC Tuzla)Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.