Ultimate magazine theme for WordPress.

PRAVDA I MIR Dogra: Izraelska ‘mirovna’ ponuda protivniku zapravo kaže – Eliminirat ću te

0 0


Piše: Bharat Dogra, thebosniatimes.ba

Kao što će vam svaki iskusni diplomat reći, u raznim konfliktnim situacijama mirovne ponude najvjerojatnije će uspjeti kada imaju nešto za obje strane sukoba (ili kada ima više od dvije strane onda za sve strane sukoba).

Bilo koja strana koja ponudi mir očito će pridati veću važnost zaštiti ili unapređenju vlastitih interesa, ali ako je uopće ozbiljna u nastojanju da postigne mir, onda će također pokušati osigurati da druge strane, a posebno njen glavni protivnik, također vide neku neposrednu korist ili barem buduću nadu u mirovnoj ponudi.

Trebao bi postojati neki odraz uvjerenja da strana koja nudi mirovnu ponudu ima barem malo brige za druge strane ili protivnika.

Gledano iz ove prilično jednostavne perspektive, čini se da mirovne ponude koje je Izrael davao s vremena na vrijeme tijekom nedavnog sukoba u Gazi svom glavnom protivniku današnjice, naime Hamasu, ne prolaze ovaj elementarni test diplomacije.

Najkonzistentnije, često ponavljane izjave Izraela, odnosno vlade Izraela predvođene Netanyahuom, o ovom sukobu govore da je predana eliminaciji Hamasa.

Ove neodoljive izjave ostaju na snazi u vrijeme kada Izrael nudi razne mirovne ponude privremenog prekida vatre u zamjenu za oslobađanje svojih talaca. Dakle, zapravo ono što Izrael govori Hamasu je – eliminirat ću te u svakom slučaju. Ti prvo oslobodi taoce, a ja ću se nakon nekoliko dana vratiti zadatku tvoje eliminacije!

Očito je da ovo nije način nuđenja mira koji će vjerojatno postići bilo kakav trajni mir, pravdu ili dobru volju. Međutim, očigledna zabluda o vrsti mira koju nudi Izrael nije izazvala odgovarajuću kritiku mnogih visoko cijenjenih i iskusnih diplomata njegovih zapadnih saveznika.

Još jedna kontradikcija samopravedničkog stajališta Izraela, koja se može vrlo jasno vidjeti, jest da, dok je Netanyahuova vlada sada toliko žarko željela predstaviti Hamas kao takvu zlu silu da se jednostavno mora eliminirati, nijedan drugi način djelovanja ne može se uzeti u obzir, u isto vrijeme ostaje oštra činjenica da su izraelske vlasti na čelu s Netanyahuom igrale važnu ulogu u pružanju potpore Hamasu u ranijim fazama da postane glavna sila u Gazi kako bi se palestinsko vodstvo moglo prikazati kao sektaško i fundamentalistički pred međunarodnom zajednicom, nasuprot mnogim strujama sekularne i socijalističke ideologije koje su postojale među palestinskim otporom od ranih vremena i koje su namjerno stavljene po strani, ugušene ili kompromitirane. Dakle, kada Netanyahu govori o eliminaciji Hamasa kao rješenju, moramo se sjetiti da je on u velikoj mjeri odgovoran za stvaranje Hamasa kao moćne sile.

Kao rezultat nekoliko ozbiljnih grešaka koje su razne strane učinile u prošlosti, danas imamo vrlo ozbiljnu situaciju u Gazi, koja se očituje u jednoj od najozbiljnijih humanitarnih kriza koja postoji u uvjetima u kojima je teško pronaći rješenja i svaki dan prolazi dok se mnoge plemenite osobe trude što je više moguće umanjiti štetu.

Čovječanstvo zahvaljuje i pozdravlja sve ove plemenite osobe, posebno one koji riskiraju vlastiti život na zemlji dok pokušavaju spasiti živote drugih. Osim toga, postoji prijetnja eskalacije rizika na različitim razinama na Bliskom istoku i šireg sukoba koji izbija u ovoj nestabilnoj regiji kada je već ozbiljno ugrožen svijet najmanje spreman podnijeti ovaj dodatni teret i prijetnju.

Oni koji su iskreno posvećeni traženju rješenja trebaju zapamtiti da su potrebni i pravda i mir, kombinacija mira i pravde. Neki u svom entuzijazmu misle samo na pravdu, a ne na mir. Stoga izgovaraju slogane koji mogu izraziti zabrinutost za pravdu, ali je malo vjerojatno da će donijeti mir i čak ga mogu ometati stvaranjem sumnje koje se mogu izbjeći čak i među relativno miroljubivim osobama s druge strane. Ljubazno nek sve strane upamte, mir je od najveće važnosti, posebno imajući u vidu ukupnu visoku razinu prijetnji u našem duboko problematičnom svijetu, pa je bolje odlučiti se za ostvarivi mir s nekim osjećajem za pravdu umjesto izvikivanja slogana koji stvaraju nove komplikacije.

Kad se sve to sagleda, onda se shvati da je dvodržavno rješenje još uvijek najbolji put naprijed, ali to treba ići naprijed u pravom duhu, a ne u nekom razvodnjenom ili fragmentiranom obliku. Svako daljnje nanošenje štete palestinskom narodu raseljavanjem Palestinaca potpuno je neprihvatljivo.

Palestinci su toliko propatili i svako daljnje ometanje njihovih života i egzistencije bit će jednostavno previše nepravedno i tome se moraju suprotstaviti ljudi koji vjeruju u mir i pravdu diljem svijeta.

(TBT)Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.