Ultimate magazine theme for WordPress.

Predložen pritvor za osumnjičene u predmetu ‘Index’

0 0


Tužilaštvo BiH predložilo je pritvor za pet osoba koje su osumnjičene za korupciju i nezakonitu prodaju diploma u predmetu kodnog naziva “Index“ .

Postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, nakon ispitivanja osumnjičenih, prema Sudu BiH uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene: Edinu Brutus, Damira Žugu, Elmu Brutus, Kaju Imširović i Hajriza Bećirovića, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Čitajte i: SIPA izvršila privremenu obustavu transakcija za pet fizičkih lica

Mjera pritvora u trajanju od 30 dana predložena je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike ili ponovo počiniti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Osumnjičeni se terete da su, u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, izdavali diplome Internacionalnog univerziteta u Goraždu (IUG) o visokom obrazovanju sa sva tri ciklusa studija većem broju osoba na području BiH, Republike Italije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Libije, Turske i drugih zemalja. Tokom istrage prikupljeni su dokazi da su osumnjičena Edina Brutus i drugi pripadnici grupe pronalazili lica zainteresovana za sticanje diploma ili kupovinu istih, u potpuno nezakonitom procesu, bez odobrenja nadležnih organa u BiH, Švicarskoj Konfederaciji i Italiji, kao i organizovali navodnu nastavu na teritoriju Švicarske i Italije za studente iz Italije.

Oni se sumnjiče da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelom pranje novca propisana KZ BiH, te krivičnim djelima posebni slučajevi krivotvorenja isprava, ovjeravanje neistinitog sadržaja, prevara, davanje dara i drugih oblika koristi, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava i oduzimanje ili uništenje službenog pečata ili službenih spisa, zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja iz KZ F BiH.

Akcija je provedena na području Goražda, Sarajeva, Zenice, Travnika i Konjica, pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, a u realizaciji akcije sudjelovali su policijski službenici SIPA-e, u saradnji sa policijskim službenicima Federalne uprave policije, MUP-a KS, Zeničko–dobojskog kantona, Bosanskopodrinjskog kantona, Srednjobosanskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Tokom akcije zaplijenjena je značajna količina novca, veća količina dokumentacije, fakultetske diplome, dosjei studenata, dokumentacija koja se odnosi na finansijsko poslovanje pravnih lica, pečati, računari i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Za pet fizičkih lica izvršene su privremene obustave transakcija u iznosu većem od 350.000 KM.

Prijedlog pritvora upućen je Sudu BiH, gdje se očekuje zakazivanje ročišta po prijedlogu tužilaštva, navodi se u saopćenju.Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.