Ultimate magazine theme for WordPress.

Premijer Nikšić na otvaranju rudnika u Varešu: Šaljemo poruku svim budućim investitorima da u ovoj zemlji mogu uspješno investirati

0 16


Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, zamjenik premijera i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović, te federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić, prisustvovali su danas u Varešu svečanom otvaranju rudnika Rupice kompanije Adriatic Metals BiH.

Premijer Nikšić, obraćajući se prisutnima, istakao je zadovoljstvo da su ovom otvaranju uz građanke i građane Vareša, prisustvovali i predstavnici federalne, kantonalne i lokalne vlasti, kao i diplomatskog kora, te da su svi zajedno prepoznali važnost projekta i došli da podrže početak rada rudnika koji, kako je naglasio, znači mnogo za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

– Ovaj projekt značajno utiče na bruto društveni proizvod cijele BiH. Zahvalan sam čelnicima kompanije Adriatic Metals BiH Paulu Croninu i Saneli Karić koji su vodili jednu tvrdoglavu, nadljudsku bitku sa administrativnim preprekama. Zadovoljstvo mi je da su i lokalna zajednica, kao i vlade Zeničko-dobojskog kantona i Federacije BiH, prepoznale i učinile sve da ovaj projekt dovedemo do kraja i da danas obilježavamo početak rada. Investicija od 450 miliona dolara i oko 500, što direktno što indirektno, zaposlenih ljudi, sigurno je nešto iza čega sve vlasti moraju stati u punom kapacitetu – kazao je premijer Nikšić.

Vrlo važnim naglasio je i poruku koja se ovom uspješnom investicijom šalje svim budućim investitorima da mogu doći u našu zemlju i investirati.

– Meni je zadovoljstvo da je Vlada Federacije BiH jednoglasno stala iza ovog projekta. Pozivam vas sve zajedno da širimo ovu pozitivnu klimu, šaljemo pozitivnu priču u svijet i da ovo zaista bude početak novog investicijskog zamaha kako u Zeničko-dobojskom kantonu, tako i u Federaciji, i cijeloj Bosni i Hercegovini. Želim vam svima uspješan rad, uz tradicionalni rudarski pozdrav: Sretno! – poručio je premijer Federacije BiH.

Premijer Nikšić, te ambasador Velike Britanije u BiH Julian Reilly, premijer ZDK Nezir Pivić, načelnik općine Vareš Zdravko Marošević, te generalni direktor Adriatic Metals BiH Cronin, svečanim presjecanjem vrpce ozvaničili su otvaranje rudnika, a nakon čega je upriličen i obilazak lokaliteta Tisovci gdje se nalazi rudnik Rupice.

Također, britanski ambasador Reilly, ističući zadovoljstvo što je prošle sedmice proizveden prvi koncentrat rude u okviru vareškog rudnika, zahvalio se vladama Federacije BiH i ZDK, kao i vlastima Općine Vareš za podršku ovom projektu.

– Moja zahvala ide Vladi Federacije BiH, aktuelnoj i prošloj, što su vjerovali u ovaj projekt i pružili prijeko potrebnu podršku. Dokazali ste da FBiH može biti dobro mjesto za investicije, uprkos nekad teškoj lokalnoj i široj politici – rekao je je ambasador Reilly.

Prisutnima su se obratili i kantonalni premijer Pivić, općinski načelnik Marošević, te članica Nadzornog odbora kompanije Adriatic Metals BiH Sanela Karić. Kako je istaknuto na svečanosti, riječ je o najvećoj poslijeratnoj investiciji u Bosni i Hercegovini. Također, naglašeno je da Adriatic Metals BiH trenutno ima 255 direktno zaposlenih, od kojih je 73 posto iz lokalne zajednice, te da će rudnik primjenjivati standarde modernog rudarenja.Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.