Ultimate magazine theme for WordPress.

Profesorica Dedić Bukvić: Moramo tragati za onim što naši učenici znaju, čas se ne mora održati u učionici

0 0

Emina Dedić Bukvić, profesorica pedagogije sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu, bila je gošća posljednjeg izdanja našeg podcasta RazVEDRAvaNje.

Naš profesor Vedran Zubić je sa Dedić Bukvić razgovarao o raznim temama koje se tiču reforme obrazovanja, djece, studenata, ali i odgoja u modernom dobu.

Profesorica Dedić Bukvić je, između ostalog, rekla da čas od 45 minuta nužno ne mora proteći u tom da sa djeca slušaju šta će reći nastavnik ili obrnuto.

– Artikulacija časa od 45 minuta, pet minuta daj da nešto čitamo, idemo pet minuta nešto drugo raditi. Pa idemo onda razgovor o tom tekstu koji smo čitali… Mi moramo pratiti šta je potreba i pogotovo ako imamo različite nastavne jedinice koje nam daju priliku da čas kreiramo na drugi način, to treba iskoristiti. Izaći vani, izaći u hodnik pa održati čas. Samo malo trebamo napraviti kako bismo im se primakli, rekla je Dedić Bukvić.

Dotakla se profesorica Dedić Bukvić i različitosti djece u smislu njihovog obrazovnog puta. Poručuje kako nije isto razgovarati sa psiholozima, studentima Muzičke akademije ili nastavnicima jezika.

– U tom smislu moja obaveza je da se prilagodim grupi kojoj se obraćam jer ću onda tragati za onim što oni znaju, a ne za onim što ne znaju, smatra ona, a profesor Zubić se složio sa konstatacijom naše gošće dodavši da obrazovanje u smislu učenja napamet nije dobro, te da kod mladih osoba treba razvijati kritičku misao.

Tokom razgovora, profesor Zubić i profesorica Dedić Bukvić govorili su i o temi poznavanja učenika ili studenata kojima nastavnici odnosno profesori predaju.

Dedić Bukvić je mišljenja kako profesori i nastavnici trebaju znati svoje učenike i studente.

– Od toga da li pripadaju djeci koja su u pokretu, odnosno djeci koja dolaze iz drugih gradova ili drugih zemalja, onda djeca koja dolaze iz nepotpunih obitelji, djeca koja su pretrpjela određeni vid nasilja, djeca koja možda imaju teškoću u razvoju, djeca koja su višečlanim porodicama, mi to moramo znati. To je teško znati, da, ali od 5. do 9. razreda mi susrećemo tu djecu, kako to nećemo saznati. Za tih pet godina znat ćemo da li imaju ovakvu ili onakvu boju kose, i to pokazuje da vam je stalo do vaših učenika ili u konkretnom slučaju meni do mojih studenata, zaključila je.

Sve naše podcaste možete gledati na www.podcastoslobodjenje.ba. Kompletnu novu epizodu podcasta RazVEDRAvaNje sa našom gošćom Eminom Dedić Bukvić možete pogledati OVDJE.

Ostale epizode i sve drugo vezano za podcast RazVEDRAvaNje možete pronaći OVDJE.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.