Ultimate magazine theme for WordPress.

Proljeće 2024. nešto toplije u poređenju sa istim razdobljem prošle godine

0 2


Prema raspoloživim prognostičkim materijalima klimatološko proljeće (1. mart – 31. maj 2024.) trebalo bi da bude nešto toplije u odnosu na višegodišnji prosjek koji se odnosi na period 1981.- 2010. godine.

Temperaturna odstupanja neće biti u toj mjeri izražena kao što su bila u decembru ili februaru protekle zimske sezone. Vjerovatnoća ostvarenja prognoze je umjerena i kreće se do 40 posto.

Izgledno je da bi sva tri mjeseca mogla biti toplija ili u granicama prosjeka u odnosu na referentni niz. Veća temperaturna odstupanja se očekuju u sjevernim područjima Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Proljeće 2024. godine, u poređenju sa istim razdobljem prošle godine, trebalo bi biti nešto toplije.

Iako se očekuje nešto toplije vrijeme, nisu isključeni hladni periodi sa izraženim negativnim temperaturama zraka. Pojava mraza moguća je do treće dekade aprila.

Očekivani broj mraznih dana (minimalna temperatura zraka < 0,0 °C) u Bosni tokom proljeća 2024. je do 13, a na području južne Hercegovine do tri mrazna dana.

Ukupna sezonska suma padavina prema istim prognostičkim materijalima trebala bi u centralnim i većem dijelu južnih područja naše zemlje biti u granicama višegodišnjeg prosjeka.

Nadprosječne sume padavina prognoziraju se na području Posavine i Semberije.

Raspored padavina biće neujednačen, a najmanje padavina prognozira se sredinom proljetnog perioda.

Očekivane ukupne količine padavina trebale bi biti manje u odnosu na proljeće 2023. godine.

Dostupni prognostički materijali po pitanju padavina, predviđaju ispod (40 posto) vjerovatnoću ostvarenja prognoze. Pojava snijega je izgledna, ali periode padanja snijega u ovom tipu prognoze nije moguće prognozirati, navodi se u saopćenju.

Iz FHMZBiH napominju da je prognoza padavina na duži vremenski period složenija i sa manjom vjerovatnoćom za uspješnost u odnosu na prognozu temperature.Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.