Ultimate magazine theme for WordPress.

PROVJERENO CINISTIČKA POSLA: Ko su islamističke grupe poput Muslim Interaktiv?

0 0


FOTO: (Screenshot/TikTok)

Oko 1.000 ljudi se, prema procjenama, krajem travnja okupilo na demonstracijama u Hamburgu. Na njih je pozvala grupa “Muslim Interaktiv”. Na demonstracijama se uzvikivalo Allahu akbar (Bog je velik), a na transparentima je pisalo: “Kalifat je rješenje” i “Njemačka = diktatura vrijednosti”. Reakcije nakon ovih demonstracija su bile ogromne. Pozivi na zabranu rada ove organizacije su bili sve glasniji.

Brojni su bili iznenađeni ovim demonstracijama. Čak i Necla Kelek. Ova sociologinja je predsjednica Sekularne islamske udruge, sa sjedištem u Hamburgu. Zajedno s drugim udruženjima organizirala je protudemonstracije. “I sami smo bili iznenađeni demonstracijama u organizaciji Muslim Interaktiva”, kaže ona za DW. “Ovo je prije svega organizacija koja se organizira preko društvenih medija kao što je TikTok. To je čini još opasnijom. U džamiju biste barem mogli otići i raspitati se”, kaže ona.

Grupa Muslim Interaktiv (MI) je na radaru sigurnosnih službi, spominje se i u izvještaju Službe za zaštitu ustavnog poretka. Osnovana je 2020. godine, u izvještaju se navodi kao grupa bliska organizaciji Hizb ut-Tahrir (HuT), koja je zabranjena 2003. jer je zagovarala upotrebu nasilja i pozivala na ubijanje Židova.

FOTO: (Axel Heimken/dpa/picture alliance)

Prema navodima Službe za zaštitu ustavnog poretka, nakon zabrane osnovane su “neformalne HuT mreže” poput Muslim Interaktiva. Također postoje i druge u Njemačkoj. Služba za zaštitu ustavnog poretka tu također ubraja grupe “Generation Islam” i “Realitaet Islam”, dakle u ogranke povezane s HuT-om.

“Sigurno ekstremistički”

Muslim Interaktiv Ured za zaštitu ustavnog poretka vodi kao “sigurno ekstremističku”. To je, između ostalog, zato što grupa poziva na globalni kalifat i time odbacuje demokraciju i njezin temeljni ustavni poredak u Njemačkoj. “Ovo je istinski politički program koji se ovdje provodi, koji je doduše temeljen na islamu i šerijatskom pravu. Ovo je, neutralno formulirano, revolucionarni politički pokret koji teži temeljnom preoblikovanju odnosa moći, ne samo u islamskom svijetu, već i u cijelom svijet”, rekao je za DW Andreas Jacobs, voditelj odjela za socijalnu koheziju u Zakladi Konrada Adenauera.

Pri tome, kako on kaže, za razliku od drugih islamističkih pokreta poput salafista, konkretna pravila ponašanja su manje važna. “Manje se raspravlja o životnim stilovima, poput: mogu li dirati ženu i slično.” Umjesto toga, Jacobs ovu organizaciju opisuje kao “identitski kult mladih”, analogan desničarskim ekstremističkim identitetskim pokretima kao što su takozvani Građani Reicha.

Insceniranje na društvenim mrežama

Pogled na društvene mreže podupire ovaj dojam: Grupa ima više od 20.000 pratitelja na TikToku. Video zapisi su profesionalno napravljeni, istaknuti voditelji se predstavljaju na moderan i elokventan način.

Čini se da se poruka naslućuje: u internetskom magazinu t-online, jedan učitelj anonimno govori o tome kako su vodeće osobe Muslim Interaktiva slavljene poput pop zvijezda, a njegovi učenici žele ići na demonstracije samo da bi tamo upoznali svoje “heroje”.

Grupa se često nadovezuje na društvene rasprave: progon Ujgura u Kini, spaljivanje Kur’ana u Švedskoj, moguća zabrana nošenja marama u Njemačkoj. A Muslim Interaktiv uvijek muslimane predstavlja kao diskriminirane i isključene – pogotovo od terorističkog napada Hamasa na Izrael, početka rata u Gazi i globalnih prosvjeda. Jezik koji ova grupa i druge od tada koriste sada je postao mnogo jasniji, rekao je za DW Navid Wali, edukator u nevladinoj organizaciji Violence Prevention Network.

“Muslim Interaktiv također koristi dobro poznate influencere koji mogu dijeliti njihov sadržaj bez oklijevanja i kažu: gledajte, mi muslimani bismo se sada trebali svi zajedno držati u borbi protiv ove islamofobije. Ovo je izgovor da pokušavate namamiti druge i da sami pobijedite”, objašnjava Wali.

Wali opisuje Muslim Interaktiv kao “političku sektu”. Svi video zapisi ove grupe su na njemačkom jeziku, a sadržaji su prilično kratke analitičke poruke. “Muslim Interaktiv je usmjeren na studente, čak i na one sa završenim fakultetom. No, pokret nije u prvom redu usmjeren na regrutiranje potencijalnih sljedbenika, već na to da postane što je moguće poznatiji. Provedba planova slijedi ionako kasnije preko male grupe koja je inaugurirana.”

Zabrana – da ili ne?

Strateški gledano, Jacobs i Wali se slažu da nije mudro da Muslim Interaktiv ponovno izađe na ulice – i provocira nove zahtjeve za zabranom.

“Ali grupa je pravno dobro pozicionirana. Predvidio bih da u ovim novim demonstracijama neće biti ekstremizma. Glavna briga grupe sada je pozornost”, kaže Wali. Na prvim prosvjedima krajem travnja mogli su se vidjeti džemperi na kojima je bio iscrtan obris države Izraela s riječju kalifat iznad njega.

Zakonski proračunat pristup grupe Muslim Interaktiv otežava zabranu. Slično desnim ekstremističkim, identitetskim pokretima, čini se da točno znaju okvir unutar kojeg se smiju kretati. Zahtjev za kalifatom, sve dok je samo teoretski izražen, u Njemačkoj nije zabranjen.

No, Navid Wali se plaši da će zabrana ići na ruku upravo narativu žrtve koji grupa tako često slijedi. “Tada bismo vjerojatno u našem radu s mladima morali objašnjavati da nije riječ o tome da se zabrani muslimanski život. Bilo bi bolje umjesto zabrane mladima pokazati alternative onome kako muslimanski život još uvijek može izgledati u Njemačkoj.”

Islamolog Jacobs posebno kritizira nedostatak znanja o grupama poput Muslim Interaktiv. “Do sada je bilo relativno malo sustavnih istraživanja o ovim grupama: o veličini, procjeni videoportala, poruka upućenih Hizb ut-Tahriru. Ova je još uvijek u povojima u usporedbi s drugim islamističkim skupinama.”

S njegovoga gledišta, zabrana bi također imala prednosti: “Prvo, poslala bi važan signal, a drugo, mogla bi dati vremena sigurnosnim vlastima da pomnije promotre strukture i razmisle kako se nositi s organizacijama nasljednicama. “

Za predstojeći vikend nisu planirani novi protuprosvjedi, kaže Necla Kelek iz Hamburga. Civilno društvo, kaže, poslalo je signal da je sada red na političarima da oni djeluju.

(TBT, DW)Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.