Ultimate magazine theme for WordPress.

Put Ukrajine ka članstvu u alijansi nepovratan

0 0


 Sjevernoatlanski savez (NATO) je u srijedu saopštio da je put Ukrajine ka pridruživanju 32-članoj transatlantskoj alijansi nepovratan te je pozvao Kinu da prekine pružati pomoć ruskim ratnim naporima, prenosi Anadolu.

U saopštenju sa samita NATO-a u Washingtonu se navodi da je Kijev postigao “konkretan napredak” u nizu demokratskih, političkih i vojnih reformi koje treba da završi za članstvo te ponuđena najkonkretnija poruka do sada da će se Ukrajina na kraju pridružiti alijansi prkoseći ruskim prijetnjama.

“Budućnost Ukrajine je u NATO-u. Dok Ukrajina nastavlja ovaj vitalni posao, mi ćemo je nastaviti podržavati na njenom nepovratnom putu ka punoj euroatlantskoj integraciji, uključujući članstvo u NATO-u”, navodi se.

U saopštenju se navodi i da Kremlj “ostaje najznačajnija i direktna prijetnja sigurnosti saveznika”.

“Njegova sada višegodišnja invazija na Ukrajinu narušila je mir i stabilnost u euroatlantskom području i ozbiljno potkopala globalnu sigurnost”, dodaje se.

Saveznici u NATO-u su se obavezali da će Ukrajini obezbijediti više od 40 milijarde eura pomoći u narednoj godini i obećali da će “pružiti održive nivoe sigurnosne pomoći Ukrajini.”

Alijansa je saopštila da Iran i Sjeverna Koreja “podstiču” ruske ratne napore pružajući Moskvi “direktnu vojnu podršku” koja uključuje vojne dronove i municiju.

Ali posebno je skrenuta pažnja na Kinu, za koju je alijansa rekla da je “postala odlučujući pokretač rata Rusije protiv Ukrajine kroz svoje takozvano partnerstvo bez ograničenja i svoju veliku podršku ruskoj vojnoj industrijskoj bazi”.

“Pozivamo Narodnu Republiku Kinu, kao stalnu članicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda s posebnom odgovornošću da podržava ciljeve i principe Povelje UN-a, da prekine svaku materijalnu i političku podršku ruskim ratnim naporima”, navodi se u tekstu i dodaje:

“Ovo uključuje transfer materijala dvostruke namjene, kao što su komponente oružja, oprema i sirovine koje služe kao inputi za ruski odbrambeni sektor. NRK ne može omogućiti najveći rat u Evropi u novijoj historiji, a da to negativno ne utječe na njene interese i reputaciju.”

Sljedeći samit na nivou lidera NATO-a održaće se u Hagu u Holandiji u junu 2025. godine, nakon čega će uslijediti sastanak u Turkiye čije vrijeme održavanja zasad nije poznato.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.