Ultimate magazine theme for WordPress.

Rat u Ukrajini ostaje “otvorena rana” u srcu Evrope

0 1


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres izjavio je u petak da rat u Ukrajini ostaje “otvorena rana” u srcu Evrope pozivajući Rusiju da se pridržava Povelje UN-a, prenosi Anaodolu.

“Dvije godine kasnije – i deceniju od pokušaja ruske ilegalne aneksije ukrajinske Autonomne Republike Krim i grada Sevastopolja – rat u Ukrajini ostaje otvorena rana u srcu Evrope”, naglasio je Guterres na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

Dodao je da je krajnje vrijeme za mir zasnovan na Povelji UN-a, međunarodnom pravu i rezolucijama Generalne skupštine.

“U svakom ratu svi stradaju. Ali, narod Ukrajine užasno trpi zbog rata koji mu je zadala Rusija”, rekao je Guterres, podsjećajući da je ubijeno više od 10.000 ukrajinskih civila.

Dodao je da su oštećenja i razaranja bolnica, škola, zdravstvenih ustanova i civilne infrastrukture “česta i intenzivirajuća”.

“UN je dokumentirao široko rasprostranjenu i uznemirujuću brutalnost. Nezavisna međunarodna istražna komisija za Ukrajinu izvijestila je o mučenju civila i zatvorenika i više od dvije stotine slučajeva seksualnog nasilja, uglavnom od snaga Ruske Federacije“, kazao je Guterres.

Šef UN-a je naglasio da “svi počinioci moraju biti pozvani na odgovornost”.

Mnogi Ukrajinci doživljavaju “živu noćnu moru gubitka svoje djece”, rekao je Guterres, dodajući da je skoro četiri miliona Ukrajinaca interno raseljeno, dok više od 14,5 miliona ljudi u zemlji treba humanitarnu pomoć.

“Rat šteti i narodu Rusije. Hiljade mladih Rusa ginu na linijama fronta. Civili pogođeni udarima na ruske gradove također trpe. Opasnost od eskalacije i širenja sukoba je vrlo realna”, podvukao je Guterres.

Generalni sekretar UN-a je naglasio da rat produbljuje geopolitičke podjele, raspiruje regionalnu nestabilnost, smanjujući prostor koji je na raspolaganju za rješavanje drugih hitnih globalnih pitanja.

“UN će također nastaviti da se zalaže za slobodu i sigurnost plovidbe Crnim morem, kako bi prijeko potrebna ukrajinska i ruska hrana i đubriva stigli na svjetsko tržište“, zaključio je Guterres.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.