Ultimate magazine theme for WordPress.

REIS JE POSTAO MEGAFON „DUBOKE DRŽAVE“ Kavazović: Neka se niko ne zalijeće u tminu iz koje nema povratka

0 2


FOTO: Kavazović (Mina)

Kako je jedan protrojkaški portal ustvrdio reisu-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović ponovo se našao u ulozi političkog analitičara i komentatora.

Ovaj put je novinska agencije Islamske zajednice ničim izazvana medijima poslala komentar reisa Kavazovića na, kako su to naveli, javnu debatu o predstojećim procesima u BiH.

Reis Kavazović ustvari je komentirao mogućnosti donošenja zakona koji bi ‘umnogome mogli odrediti budućnost naše zemlje’.

BOŠNJACI MORAJU IMATI GARANCIJE

“Ohrabruje nas svaka naznaka mogućeg napretka Bosne i Hercegovine na putu euroatlantskih integracija, jer korist od toga može imati čitava država i svi građani. Istovremeno niko, ma ko bio, ne može u ime nas pristati na dogovor kojim će dovesti u pitanje budućnost ove države i suštinu naše državnosti. Niko, ma ko to bio, ne može naš glas, našu volju poništiti niti dovesti u pitanje našu kolektivnu odlučnost da štitimo i branimo državu i njene institucije na najefikasniji mogući način. Niko, ma ko to bio, ne može našu sigurnost dovesti u pitanje. Niko, ma ko to bio, ne može u razgovorima zanemarivati ono što Bosna i Hercegovina jeste, međunarodno priznata država, članica Ujedinjenih nacija, supremirana entitetima. Nikakav dogovor ne smije narušavati ove aksiome. Bošnjaci moraju imati garancije da im se genocid neće ponoviti i da se na svakom dijelu Bosne i Hercegovine osjećaju slobodno i zaštićeno“, kazao je reisul-ulema.

Onda je počeo „popovati“ strankama Trojke.

‘Pojasnio’ je da su onima koji su u vlasti povjerene tri kule da vode računa o njima, a to su državna imovina, zatim politička volja, odnosno jednako aktivno i pasivno biračko pravo svih građana, te jednaka prava za sve narode i građane koje štiti Ustavni sud.

Također, naveo je da je odredba Člana II stava 2. Ustava Bosne i Hercegovine jasna i da propisuje da se prava i slobode predviđeni u Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i u njenim protokolima direktno primjenjuju u Bosni i Hercegovini.

Reis se nije zaustavio pa je ‘naglasio’ da „ovi akti imaju prioritet nad svim ostalim zakonima i uloga i presude Evropskog suda za ljudska prava su jasne, a provedba njihovih riječi i duha bez truhlih kompromisa neophodna za revitalizaciju esencije Bosne i Hercegovine i jačanje njezine funkcionalne državnosti“.

“Neka se niko ne usuđuje, ma ko da je, da ove principe i povjerenje iznevjeri. Ovo su crvene linije za sve građane Bosne i Hercegovine opredijeljene prema njezinom suverenitetu, teritorijalnom integritetu. Nema prostora za političke igre kojima bi se izigrala volja većine građana ove zemlje. Nema političke trgovine ili političkih manevara kojima se ovo može opravdati. Ovo se tiče svih nas! Svakog građanina Bosne i Hercegovine, a posebno onih koji su doživjeli genocid i etničko čišćenje. Neka se niko ne zalijeće u tminu iz koje nema povratka i neka se ne igraju budućnošću svoga naroda i države“, zaprijetio je reisul-ulema.

Onda se ‘zahvalio’ prijateljima iz međunarodne zajednice na njihovoj podršci.

“Ali, u svakoj odluci pozicije i opozicije, medija i akademske zajednice, i u svakom istupu bilo koga od nas mora biti jasno iskazana odlučnost naše brige o sebi i o svojoj budućnosti. Svaki razgovor i dogovor mora polaziti i rezultirati jačanjem, a ne slabljenjem državnosti Bosne i Hercegovine. Takva svijest mora prije svega biti stalno prisutna kod nas i rukovoditi svaku našu riječ i djelo, svjedočiti našu nepokolebljivu posvećenost dobrobiti i budućnosti naše države i društva. Ne možemo se ponašati kao da je nekome stalo do ove države i njenih građana više od nas samih. Naročito Bošnjaci nemaju luksuz ponavljanja grešaka iz devedesetih“, poručio je reisul-ulema Kavazović.

SAPLITANJE NA EVROPSKOM PUTU

Ovakve poruke reisul-uleme sigurno će biti shvaćene da lideri Trojke, Nermin Nikšić, Elemedin Konaković i Edin Forto,koji trenutno pregovaraju o setu zakona sasvojim koalicionim pratnerima Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom, koje je predsjendica Evropske komisije Ursula van der Leyen njihovo usvajanje postavila kao uvjet za otpočinjanje pregovora o članstvu BiH u EU,nemaju njegov balgoslov niti uživaju njegovo opovjerenje.

U najprostijem tumačenju ovakvih poruka (neka se niko ne zalijeće u tminu iz koje nema povratka i neka se ne igraju budućnošću svoga naroda i države) predstvanici međunarodne zajednice mogu shvatiti da reis Kavazović nije voljan da u ovakvoj konstalciji odnosa i sa ovakvim političkim predstavnicima Bošnjaci otpočinjaju pregovore za članstvo u EU. Čak riječ „tmina“ koju je Reis izgovorio može asocirati na Evropu.

U svakom slučaju ovo je bio veoma obehrabrujućih istupa vjerskog poglavara Bosanskih Muslimana koji je sklon eskapadama i verbalnim ukorima svih političkih oponenata SDA-u. Koliko god je Reis isakazao srdžbe prema drugim strankama i liderima,toliko je srčano stajao i branio SDA i njenu vrhušku. Ovakva politička pristrasnost ga naravno kompromitira kao vjerskog poglavara, ali i pored toga, nakon ovakih njegovih poruka, malo ko vjeruje da će Bruxelles dati „zeleno svjetlo“ za otpočinjanje pregovora o članstvu BiH u EU. Tako ulazimo u novu pat-poziciju iz koje Bošnjaci dugo neće moći izići. Jer je Reis liderima Trojke sapleo noge na evropskom putu , a njegova SDA više nema ni kapacitet ni kredibilitet preuzme političko vođstvo.

(TBT,R.I.)Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.