Ultimate magazine theme for WordPress.

Rusija prvi put upotrijebila zastrašujuću raketu 9 puta bržu od zvuka

0 2Rusija je prošle sedmice prvi put u gotovo dvogodišnjem ratu pogodila Kijev hiperzvučnim projektilom Cirkon i postavila novi izazov ukrajinskoj protuzračnoj obrani, rekao je u ponedjeljak ravnatelj kijevskog istraživačkog instituta.

Oleksandr Ruvin, ravnatelj Kijevskog znanstveno-istraživačkog instituta za forenzička ispitivanja, objavio je na Telegramu da je institut dovršio preliminarnu analizu fragmenata projektila iz ruskog napada 7. februara. Priložio je videosnimku navodne olupine projektila sa specifičnim oznakama.

“Ovdje možemo vidjeti elemente karakteristične za projektil 3M22 Cirkon. Fragmenti motora i upravljačkih mehanizama nose specifične oznake”, objasnio je. Rusko ministarstvo odbrane još nije odgovorilo na zahtjev za komentar.

Cirkon ima domet od 1000 km i putuje devet puta brže od zvuka, tvrde ruske vlasti. Vojni analitičari upozoravaju da bi njegova hiperzvučna brzina mogla protuzračnoj obrani znatno smanjiti vrijeme reakcije, kao i povećati učinak napada na šire, dublje i posebno ojačane mete.

Ruski su izvori u junu 2020. objavili da je završeno testiranje Cirkona, a predsjednik Vladimir Putin pohvalio ga je kao dio nove generacije oružanih sistema bez premca.

Bude li se i službeno potvrdila njegova uporaba u Ukrajini, to bi oružje moglo predstavljati dodatni izazov za ukrajinske protuzračne snage, nakon što je već u pitanje dovedena buduća vojna pomoć Zapada.

Rusija provodi redovite zračne napade na Ukrajinu koristeći niz različitih projektila dugog dometa i bespilotnih letjelica. Cirkon je isprva osmišljen kao oružje za lansiranje s mora, da bi kasnije bila razvijena i verzija za lansiranje sa zemlje.

U napadu 7. februara ubijeno je najmanje petero ljudi, a oštećene su stambene zgrade i energetska infrastruktura, obavile su ukrajinske vlasti, prenosi Jutarnji.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.