Ultimate magazine theme for WordPress.

Schmidt: Smjenom međunarodnih sudija bi se prekršio Ustav, to neće proći

0 0


Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt podsjeća članove Parlamenta da bi se smjenom sadašnjih međunarodnih sudija iz Ustavnog suda kršio Ustav i princip nezavisne jurisdikcije. Visoki predstavnik, kao čuvar Dejtonskog sporazuma, ne može prihvatiti nikakve zakonodavne inicijative u tom pravcu – objavio je Ured visokog predstavnka (OHR).

Visoki predstavnik naglašava, kako se dalje navodi, da sudije uživaju sigurnost mandata i da uzimanje u obzir etničkih kriterija u donošenju presuda krši svaki međunarodni pravni standard.

– Sudije treba da donose presude nezavisno i nepristrasno, na osnovu zakona. Ovakvim inicijativama BiH skreće s evropskog puta – poručio je visoki predstavnik, objavljeno je na platformi X.

Pet delegata iz Kluba bošnjačkog naroda odlučilo je danas napustiti sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nakon što je sa osam glasova “za”, šest “protiv” i bez suzdržanih glasova u dnevni red današnje sjednice uvršteno razmatranje zahtjeva delegata Želimira Neškovića (Klub srpskog naroda) da se Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH razmatra po hitnom postupku.

Predsjedavajući Doma naroda BiH Kemal Ademović rekao je da zakon protivustavan i da ga ne namjerava stavljati na dnevni red, a predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Šefik Džaferović je istaknuo između ostalog da se predloženim zakonom “oduzima pravo Ustavnom sudu da uređuje svoj način postupanja, nego da to treba parlament da uradi zakonom”.

– Ustavni sud odlučuje većinom glasova sudija, a ovdje se uvodi etničko glasanje u način donošenja odluka u pogledu apelacija – poručio je Džaferović.

(TIP/Izvor: Fena)Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.