Ultimate magazine theme for WordPress.

Šest najčešćih ruskih dezinformacija o ratu u Ukrajini

0 1


Drugi najrašireniji narativ u BiH je o navodnom hemijskom, nuklearnom i biološkom oružju koje Ukrajina posjeduje. Iako za ovakve tvrdnje ne postoje dokazi, neki domaći mediji prenosili su tvrdnje, uglavnom potekle iz same Rusije, o tome da Ukrajina razvija ovakva oružja, koja bi ciljano mogla uništiti zemlju koja je na nju izvršila invaziju.

S druge strane, Rusija, Putin, ruska vojska i njihovo oružje prikazivani su kao nadmoćni u odnosu na Ukrajinu i ostatak svijeta, dok su istovremeno zločini koje je ova vojska činila posve negirani.

Među različitim dezinformacijama o ratu u Ukrajini istakle su se i one o navodnom nacizmu u toj zemlji i naporima Rusije da je “denacifikuje”. Ukrajina se tako često optuživala za zločine koje nije počinila.

S uvođenjem sankcija Rusiji i njenih kontramjera razvio se i narativ o njihovom uticaju na samu Rusiju, ali i na Zapad, koji je sankcije uvodio. Prema jednom od pet najraširenijih narativa, sankcije nametnute Rusiji na nju ne utiču negativno, već je čak i jačaju, dok, s druge strane, države koje su nametnule sankcije trpe značajne posljedice.

Na kraju, šesti najzastupljeniji identifikovani narativ u BiH jeste onaj o optuživanju zapadnih i ukrajinskih medija za objavljivanje lažnih vijesti o ruskoj invaziji. Na domaćem govornom području širile su se različite tvrdnje o tome da su pomenuti mediji u potpunosti izmislili određene vijesti, a što se dokazivalo lako provjerljivim neautentičnim dokazima.

Ovakve tvrdnje često su se nadovezivale na ratnu propagandu iz devedesetih godina, za negiranje ratnih zločina počinjenih u našoj regiji, a koji su opisivani kao “izrežirani od zapadnih medija”. Markale, Srebrenica ili zločini na Kosovu često su se koristili kao primjeri u takvim vijestima.

Tokom druge godine sukoba, intenzitet informisanja, a time i dezinformisanja o ratu u Ukrajini je u domaćim medijima oslabio, ali se širi netačni narativi nisu u velikoj mjeri mijenjali.

*Emir Zulejhić je novinar i urednik platforme za provjeru činjenica “Raskrinkavanje”.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.