Ultimate magazine theme for WordPress.

Sigurnost iznad svega: održana radionica za medije “Secure the story / Osiguraj priču”

0 0


U Banjaluci je danas, 19. marta 2024. održana radionica o cyber sigurnosti
pod nazivom „Secure the story! / Osiguraj priču!“. Okupila je novinare_ke, urednike_ce i druge profesionalce_ke iz medijskog sektora, kako bi se upoznali s osnovama cyber higijene i najboljim praksama za osiguranje digitalnih uređaja i mreža. Njih gotovo dvadeset imali su priliku proširiti svoje znanje o prepoznavanju lažnih informacija i primjeni tehnika provjere činjenica i izvora. Također, učesnici_e razmotrili su strategije sigurne komunikacije uz upotrebu sigurnih alata i platformi te metode enkripcije za zaštitu
osjetljivih komunikacija. Novinari_ke imali su priliku aktivno učestvovati kroz interaktivne vježbe, studije slučaja te praktičnu primjenu sigurnih alata za komunikaciju.

Aleksandar Đurić, tehnički direktor CSEC-a govorio je o cyber higijeni.

“To je zapravo set navika koje mi kao pojedinci trebamo usvojiti da bi bili sigurni na internetu. Kao obična higijena što je bitno da sačuvamo neke bolesti, da sačuvamo integritet, tako i cyber higijena, te navike koje koristimo nam pojačavaju odbranu na internetu, naš digitalni imunitet. I to su navike koje nas generalno čine zaštićenijim.”, kazao je Đurić.

“Ono što je veoma bitno je obratiti pažnju na jačinu lozinki koje koristimo, na količinu podataka koje dijelimo sa raznim platformama s kojima vršimo interakciju. Veoma bitno je koristiti multifaktorsku autentifikaciju, kako bi i nalozi bili čak i u slučaju kompromitacije lozinke sigurni. Isto tako je bitno da u slučaju da budemo kompromitovani bez obzira kakvu zaštitu imamo, da imamo backup sisteme, da vratimo u prethodno stanje sistem koji je zaražen, koji je kompromitovan od strane napadača i sl.”, dodao je on.

Enes Hodžić, iz Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH/Detektor) govorio je o prepoznavanju lažnih informacija, kao i tehnikama provjere činjenica.

„Fact cheking jedna je od najvažnijih stvari koja se koristi u borbi protiv dezinformacija i općenito u zaštiti novinara od netačnih informacija koje bi mogle procuriti u medijski prostor. Posebno je to važno u današnje vrijeme kada brojne krize bukte diljem svijeta i kada brojne propagandne mašinerije pokušavaju na različite načine da kroz dezinformacije proguraju svoje planove i aktivnosti, te je jako važno da naše čitatelje, slušatelje i gledaoce zaštitimo od neželjenih efekata dezinformacija“, kazao je Hodžić.

Cilj radionice bio je pružiti dublje razumijevanje ključnih pitanja cyber sigurnosti i kako ih integrirati u profesionalni rad, s posebnim naglaskom na zaštitu osobnih podataka, identiteta te digitalnih resursa od cyber napada.

Organizator je Centar za izvrsnost u cyber sigurnosti (CSEC), u partnerstvu sa Balkanskom istraživačkom mrežom Bosne i Hercegovine (BIRN BiH/Detektor) i Internewsom.
Mediji koji su učestvovali u ovom događaju su: RTV Slon – Tuzla, RTV USK, infoVeza, Gerila, IMPULS, eTrafika.net, Micro mreža i Capital.ba.Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.