Ultimate magazine theme for WordPress.

SIRIJA SPREMNA ZA ‘RATOVE’ S IZRALEOM Makded: Sirija je spremna platiti cijenu za sve ove operacije oslobađanja Golana

0 2


FOTO: (Fotomontaža)

Damask je u potpunosti spreman braniti svoj teritorij u potencijalnom vojnom sukobu s Izraelom, rekao je u nedjelju sirijski ministar vanjskih poslova Faisal Mekdad dok se regionalna kriza nastavlja.

Mekdad je govorio na sastanku s iranskim ministrom vanjskih poslova Hosseinom Amir-Abdollahianom u Damasku, gdje su razgovarali o zajedničkoj potpori Palestincima tokom izraelskog rata s Hamasom u Gazi.

Mekdad je rekao da se Sirija “opire” Izraelu od 1948., kada je izbio prvi pravi rat između nekoliko arapskih nacija i novoosnovane židovske države.

“Sirija je vodila ratove protiv izraelske okupacije i spremna je voditi ratove, ali će odlučiti kada i kako”, naglasio je ministar vanjskih poslova, istaknuvši važnost Golanske visoravni – dijela jugozapadne Sirije koji Izrael kontrolira od 1967. godine.

Okončanje izraelske okupacije Golanske visoravni je “na vrhu naših prioriteta”, inzistirao je Makded, dodajući da je “Sirija spremna platiti cijenu za sve ove operacije oslobađanja”.

Prvi sirijski diplomat naglasio je da je prisutnost američkih i turskih snaga u zemlji također “nelegitimna” i da mora doći kraju.

Amir-Abdollahian je osudio “ilegalno prisustvo stranih trupa u Siriji” i optužio SAD i Izrael da su počinili “genocid” nad Palestincima.

SAD je ovog mjeseca izveo zračne napade u Siriji kao odgovor na napade raketama i dronovima na američke baze u regiji.

Pentagon je rekao da cilja na militantne organizacije povezane s Iranom koje stoje iza bombaškog napada 28. januara na ispostavu u Jordanu poznatu kao Tower 22, gdje su ubijena tri američka vojnika. Sirija je osudila napade na svom teritoriju kao “ilegalne” prema međunarodnom pravu.

(TBT)Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.