Ultimate magazine theme for WordPress.

Smještaj pritvorenika i dalje na čekanju – PressMedia

0 1


Od početka izgradnje jedne od najvećih pritvorskih jedinica na Balkanu prošlo je više od tri godine, ali još nije poznato kada će primiti prve stanare, odnosno osuđenike i pritvorenike. Sve je i dalje na čekanju.

Moderni kompleks, kapaciteta gotovo 300 mjesta, zahtijeva dodatna ulaganja, kazao nam je direktor KPZ-a Sarajevo Munib Isaković, koji je ovu dužnost preuzeo u septembru prošle godine.

– Vlada FBiH je u novom budžetu planirala tri miliona maraka za KPZ Sarajevo. Ta sredstva ćemo utrošiti upravo u uspostavljanje zatvora na Igmanu – kaže Isaković.

Nakon gradnje objekata za smještaj pritvorenika nedavno je asfaltirana unutrašnja cestovna infrastruktura, poduzete su i aktivnosti za kupovinu zemljišta, jer je rezervoar za vodu izgrađen na privatnim parcelama, a u toku je i proces dobivanja dozvole za puštanje u rad nove trafostanice.

– Krajem aprila očekujemo isporuku kreveta za objekt B, a trebamo realizirati i nabavku opreme za upravnu zgradu KPZ-a. Od ova tri miliona KM iz budžeta FBiH planiramo nabavku termobloka za grijanje, opreme za kuhinju i servisa za održavanje kompleksa, te okolišno uređenje kompleksa s ulaznom kapijom – ističe Isaković.

Na osnovu sporazuma o premještaju, do momenta dok KPZ Igman ne bude u funkciji 17 zatvorskih stražara iz KPZ-a Sarajevo angažirano je u KPZ-u Zenica, a Isaković kaže da je od Ministarstva pravde i Vlade FBiH zatražena saglasnost, uz planiranje sredstava za 37 novih uposlenika, koji će biti neophodni.

U izgradnju kompleksa na Igmanu Delegacija EU do sada je uložila 4,6 miliona eura, dok je Vlada FBiH, s ovogodišnja tri, izdvojila ukupno 8,7 miliona KM.

Sve procjene kada će prvi pritvorenici biti smješteni na Igman nezahvalne su zbog procedura javnih nabavki.- To je naš interes, pogotovo što smo privremeno izmješteni u hotel „Valter“, koji ne zadovoljava ni minimum sigurnosnih uvjeta za rad Uprave i administracije KPZ-a, kada je u pitanju personalna, fizička, informatička, kao i sigurnost dokumenata – kaže Isaković.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.