Ultimate magazine theme for WordPress.

Solak i Hodžić traže odgodu odlaska u zatvor

0 2


Fahrudin Solak i Fikret Hodžić, pravosnažno osuđeni za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora tokom pandemije koronavirusa, podnijeli su Sudu Bosne i Hercegovine molbu za odgodu izvršenja kazne zatvora, rečeno je iz Državnog suda za Detektor.

Fikret Hodžić i Fahrudin Solak sa advokaticama. Foto: BIRN BiH

Iz Suda nisu odgovorili koji datumi su ranije bili određeni za upućivanje na izdržavanje kazni zatvora.

“Molbu za odgodu izvršenja kazne zatvora podnijeli su Sudu osuđeni Fahrudin Solak i Fikret Hodžić, dok osuđeni Fadil Novalić, za sada, nije podnio molbu za odgodu izvršenja kazne zatvora”, stoji u odgovoru Suda.

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je presudu kojom su bivši federalni premijer Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Solak i vlasnik firme “F.H. Srebrena malina” Hodžić osuđeni na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije koronavirusa.

Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Solak na jedinstvenu kaznu od šest godina, a Hodžić na pet godina zatvora.

Pravno lice “Srebrena malina” proglašeno je odgovornim jer je raspolagalo protivpravno stečenom imovinom i izrečena mu je novčana kazna od 200.000 KM, koja se mora platiti u roku od 60 dana od dana pravosnažnosti presude.

Istom odukom bivša federalna ministrica finansija Jelka Miličević oslobođena je optužbe za nesavjestan rad u službi.


Post Views: 0

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.