Ultimate magazine theme for WordPress.

SPASIBA RUSIJA: Putin je primorao Evropljane da ispune obećanje koje su dali Aliji izetbegoviću u Daytonu

0 0


FOTO: Dodik, Trump (Fotomontaža/BIRN)

Kako se primiče datum koji je Evropska komisija dala kao krajnji roklokalnim liderim za ispunjavanje uvjeta za otpočinjenje pregovora za prijem BiH u EU, tako „siplju“ važne vijesti koje se odnos ena taj događaj.

NAZIRE SE PAD HAZJAJINA IZ LAKTAŠA

Bosna i Hercegovina bi trebala započeti pregovore o pristupanju Evropskoj uniji, očekuje se da će Evropska komisija preporučiti u utorak, otvarajući tako put zemlji da konačno postane članica bloka evropskih zemalja, saznaje briselski magazin Politico.

Pošto ide proljeće pa se otvaraju potencijalne krize na Zapadnom Balkanu. Znaju to u američkom State Departmentu, tijelu koje odgovara Ministarstvu vanjskih poslova, pa su u Evropu, na teren, poslali zamjenika pomoćnika državnog tajnika za evropska i eurazijska pitanja, istodobno i posebnog predstavnika za Zapadni Balkan, Gabriela Escobara.

Krenuo je u nedjelju prvo u Bruxelles da vidi kako tamo ocjenjuju stanje i što se može očekivati.

Pošto je procjena amerisčke administracije, kako izvještavaju mediji, da bi se Zapadni Balkan mogao bi se suočiti sa etničkim nasiljem tokom 2024. godine – a jedan od razloga je Milorad Dodik, Ecobrar može diplomatski eskivirati glavni cilj svoje posjete, a on je poznat, srušiti Hazajajina iz Laktaša prije okončanja američkih izbora.

Sukus je tog izvještaja direktora Nacionalne obavještajne agencije SAD koji je objavljen 5. februara. ove godine.

U njemu se navode sve prijetnje i nestabilni regionu u svijetu, a Zapadni Balkan ima dva žarišta – Kosovo i Milorada Dodika.

“Lider bh. Srba Milorad Dodik poduzima provokativne korake kako bi neutralizirao nadzor međunarodne zajednice u BiH i osigurao de facto odcjepljenje za Republiku Srpsku. Njegovo djelovanje moglo bi potaknuti vođe bošnjačkog (bosansko-muslimanskog) stanovništva da osnaže vlastite kapacitete da zaštite svoje interese i eventualno dovesti do nasilnih sukoba koji bi mogli nadvladati mirovne misije”, upozorava se u izvještaju.

PUTIN NEĆE UDARITI NA MUSLIMANE

Dakle, obavještajne službe SAD nimalo ne umanjuju destruktivne kapacitete predsjednika RS koji gaji odlične veze sa Vladimirom Putinom i Aleksandrom Lukašenkom.

Čak šta više, obavještajne agencije SAD strahuju da bi Dodik čak tokom ove godine mogao pokrenuti neke akcije koje bi dovele do sukoba u BiH.

Iako se ne spominje, vrlo je moguće da je to povezano sa procesom koji se protiv Dodika vodi pred Sudom BiH, jer je njegov premijer RS Radovan Višković prije nekoliko dana izjavio da će oni braniti poziciju RS ukoliko se zabrani političko djelovanje Milorada Dodika.

ČEKAJUĆI TRUMPA

Ako bismo se osvrnuli samo na događaje s početka ove godine koji su uvjetovali ovakvu moilizaciju zapadnih zemalja prema BiH, kada su kohorte evropskih političara nahrnule na Sarajevo, onda se mora imati u vidu događaji koji su na geopoličkom planu utjecali na takav razvoj situacije. Prvo stanja na ratištima u Ukrajini i Gazi su izravno, u vidu opomene, skrenuli pažnju na BiH. Potom posjeta Dodika Bjelorusiji i Rusiji, gdje se sastao sa predsjednicima ovih država Lukašenkom i Putinom, nakon čega je Hazjajin iz Laktaša zrpijetio da će nakon očekivane pobjede DonaldaTrumpa proglasiti otjecpljenje RS-a.

Naravno da je Dodik blefirao, kao i mnogo puta ranije kad je prijetio otjepljenjem. Ali,ovaj put je sebi zabio autogol.

Jer Putin ni po kakvu cijenu ne želi praviti probleme sa muslimanima, posebno mu ne odgovara da se ti problemi dešavaju između pravoslavnih kršćana i njih. Naprosto, političari u Sarajevu, posebno novokomponirani lideri Trojke, nisu dovoljno educirani i nemaju sluha za geopolitička zbivanja. Jer da jesu, znali bi da u Rusiji muslimani čine 20 procenata populacije, da na ruskoj strani U Ukrajini u ovom trnutku ratuju muslimani iz kafkaskih zemalja, posbno velik broj Čečena, te da Rusija ima vrlo bliske odnose sa Iranom i Turskom, zemljama koje su vrlo emotivno vezane za Bosnaske Muslimane. Bar u ovakvoj konstalaciji odnosa Putinu ne pada na pamet da zarati u Bosni, pa makar to Dodik i želio. A odluka o tome sigurno nije u Dodikovim rukama!

Da nije tako sigurno se Dodik ne bio umiljavao na tako prizeman način turkompredsjedniku Recepu Tayipu Erdoganu. On to čini da bi ga privolio da utječe na Bošnjake da pristanu na pregovore s njim o mirnom razlazu. To što sebi Erdogana dozvoljava ovakav odnos sa Dodikom, koji je omražen među Bošnjacima, jer ih vrijeđa toliko da im psuje genocid, njegovo je problem. Sigurno time srozava svoj ugled kod Bošnjaka da mu više uopće ne vjeruju.

Tako da je ovakva Dodikova politika itekako išla na ruku Bošnjacima, jer drugačije sigurno ne uspjeli mobilizirati evropske licemjerne birokrate koji već 25 godina simuliraju nekakve pregovore i daju uvjete za prijem BiH u EU. Jer da su imali korektniji i pametniji odnos prema BiH, te da nisu imali otklon prema muslimanima, do sada bi isupnili obećanje koje su njihovi prethodnici dali Aliji Izetbegoviću u Daytonu da će BiH biti primljena u EU i NATO ukoliko on potpiše ovakav mirovni sporazum. To mu je zapravo bio i uvjet pod kojim je pristao potpisati ga iako je nepovoljan po njegov narod.

A pošto nakon ruske invazije na Ukrijinu Evropljani i na „hladno pušu“, ovakav urgentan pristup za otpočinjanje pregovora o prijemu BiH u EU je sada primarno zasluga Putina, a ne njihova dobra volja ili zdravorazumska procjena i odluka. Nažalost!

(TBT, Tim za analitiku)Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.