Ultimate magazine theme for WordPress.

Šta se krije od javnosti? Doktori zabrinuti za stanje Neuralinkovog prvog pacijenta

0 1

Elon Musk, osnivač Neuralinka, nedavno je izjavio da je inauguracijski primalac kontroverznih moždanih implantata kompanije svojim umom uspješno kontrolisao kompjuterski kursor. Međutim, nedostatak dokaza koji podržavaju ovu tvrdnju izazvao je skepticizam među medicinskim istraživačima.

U nedavnoj analizi za Nature, izražena je zabrinutost ne samo zbog navodne novosti, već i zbog nedovoljnosti informacija koje pruža Neuralink da bi potvrdili svoje tvrdnje i procijenili sigurnost njegovih procedura.

Neurohirurg Sameer Sheth s Baylor College of Medicine primijetio je selektivno otkrivanje informacija od strane Neuralinka, rekavši: “[Neuralink] dijeli samo one dijelove o kojima žele da znamo”, odražavajući širu zabrinutost unutar naučne zajednice.

Uprkos Muskovom uvjeravanju na Twitteru da se čovjek “dobro oporavlja”, stalna zabrinutost zbog Neuralinkove prakse se pojačala, posebno nakon otkrića o okrutnim eksperimentima nad životinjama. Dokumenti koji su procurili otkrivaju uznemirujuće povrede, kao što su rupture mozga i ozbiljno oticanje mozga, što je dovelo do nepotrebne patnje i smrti.

Sheth je istakao dugotrajne nesigurnosti u vezi Neuralinkovog robotskog hirurga, ističući da postoje ograničene informacije o njegovim mogućnostima. I dalje se postavljaju pitanja u vezi s njegovom primjenom na ljudskim pacijentima, jer jedini dostupni snimak datira više od godinu dana i prikazuje robota koji radi na maketi.

Osim toga, izvještaj koji opisuje majmuna s neispravnim moždanim implantom, što je rezultiralo eutanazijom zbog labavih vijaka, izaziva sumnju u Neuralinkovu hiruršku sposobnost. Iako su se ovi testovi dogodili prije nekoliko godina, i dalje postoji zabrinutost oko trenutne sigurnosne prakse kompanije, piše Futurism.com.

Tvrdnja o revolucionarnim dostignućima Neuralinka također je naišla na kritike. Bolu Ajiboye, istraživač interfejsa između mozga i računara na Univerzitetu Case Western Reserve, primijetio je da je ljudska kontrola kursora putem moždanih implantata demonstrirana od 2004. godine, s još dužim dokazima u studijama na majmunima. Drugi projekti omogućili su paraliziranim pacijentima da komuniciraju putem digitalnih avatara ili kontroliraju naprednu robotsku protetiku.

Uprkos ovim zabrinutostima i kritikama, Ajiboye ostaje oprezno optimističan, izjavljujući: “Što je više kompanija uključenih u ljudske BCI, to je bolje da se polje napreduje.” Kako se situacija razvija, naučna zajednica čeka dodatne dokaze i transparentnost od Neuralinka kako bi potkrijepila svoje tvrdnje i riješila sigurnosne strahove.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.