Ultimate magazine theme for WordPress.

Strahuje se da će porast cijena kakaa izazvati nestašicu čokolade širom svijeta

0 1


Ljubitelji čokolade širom svijeta možda će se morati pripremiti za nestašicu slatkiša jer cijene kakaa dostižu neviđene visine, a ekonomisti ne predviđaju trend pada tokom 2024. godine, javlja Anadolu.

Cijene kakaa su se više nego udvostručile od početka prošle godine, dostigavši rekordnih 9.010,59 dolara po toni na njujorškom tržištu robe u drugoj sedmici februara.

Nepovoljni vremenski uslovi, krijumčarenje i bolesti doprinijeli su povećanju cijena, što je rezultiralo manjim prinosima u Obali Slonovače, koja proizvodi skoro 40 posto svjetske proizvodnje kakao zrna, i Gani, koja proizvodi 20 posto.

El Nino, vremenski obrazac koji uzrokuje sušu u zapadnoj Africi, imao je značajan utjecaj na proizvodnju kakaa u spomenutim zemljama.

Snažni sezonski vjetrovi i nedostatak padavina također su doprinijeli nestašici, prisiljavajući trgovce da se bore sa zalihama zbog čega su morali podići cijene.

Proizvođači čokolade, kao rezultat rasta cijena primarnih sastojaka, pripremaju se za potencijalno usporavanje potražnje.

U izvještaju dobavljača sastojaka Henley Bridgea, očekuje se da će se povećanje cijena kakaa od 15 do 20 posto u prvoj polovini 2024. nastaviti do kraja godine.

Ovaj porast cijena već je imao talasasti učinak na industriju, a proizvođači čokolade su prilagodili svoje poslovanje kako bi ostali na površini.

“To je uznemirujuće s obzirom da nismo bili svjedoci tako značajnog smanjenja proizvodnje kakaa posljednjih godina”, rekao je za Anadolu Samuel Adimado, predsjednik grupe kupaca kakaa iz Gane, izražavajući zabrinutost zbog pada proizvodnje kakaa.

Naveo je da ne samo da su primijetili pad proizvodnje, već su morali i smanjiti njihove operacije, uključujući otpuštanja i raskid ugovora za neke uposlenike.

Međutim, Javier Blas, stručnjak za energetiku i robu sa sjedištem u Londonu i kolumnista “Bloomberga”, vjeruje da je “ovo neophodna kriza”.

“Svijetu su potrebne više cijene kako bi se podstaklo ponovno sađenje miliona starih stabala i bolje brinulo o postojećim”, rekao je Bias u nedavnoj objavi na X-u.

Drugi proizvođači koji koriste kakao kao sastojak, kao što su kozmetika i farmaceutski proizvodi, mogu doživjeti porast cijena ili poremećaje u lancu opskrbe.

Ekonomije u razvoju, posebno one sa velikom potražnjom za čokoladom, mogu imati poteškoća u zadovoljavanju zahtjeva kupaca.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.