Ultimate magazine theme for WordPress.

Studija: Jeftini i jednostavni trik za mršavljenje jednako dobar kao i skupi lijekovi?

0 0

U potrazi za neuhvatljivim rješenjem za mršavljenje koje može parirati djelotvornosti lijekova poput Ozempica bez neželjenih nuspojava, nove tvrdnje na  sugeriraju da bi žvakaća guma mogla biti ključ, prema stručnjakinji za ishranu Abbey Sharp.

Obraćajući se tvrdnjama da žvakaća guma pokreće oslobađanje istog hormona koji suzbija apetit koji se nalazi u lijekovima poput Ozempica, Sharp je podijelio uvide na TikTok-u. Citirajući rane male studije, ona je sugerirala da žvakanje žvakaće gume stimulira GLP-1 u crijevima, odgovoran za smanjenje apetita uočeno kod korisnika Ozempica, piše Daily Mail.

Dodatno, Sharp je istakao još jednu studiju koja pokazuje da su osobe koje su žvakale žvaku 30 minuta iskusile znatno veći nivo sitosti i niži nivo gladi u poređenju sa onima koji nisu žvakali. Iako je priznala konzistentnost ovih nalaza s drugim istraživanjima koja podržavaju ulogu žvakaće gume u smanjenju žudnje, ona je upozorila da je razlika u percepciji gladi između žvakaćih i onih koji ne žvaću dostigla samo 20%.

Sharp je pojasnio da studije nisu implicirale da bi žvakaća guma mogla zamijeniti stvarne obroke, naglašavajući da će glad vjerovatno dostići vrhunac nakon još pola sata, što može dovesti do grickanja.

Dijetetičarka je naglasila da je tumačenje istraživanja kao podrške žvakanju žvakaćih guma cijeli dan umjesto da jedete problematično i može ukazivati na neuređenu ishranu. Međutim, ona je predložila da za one na putu mršavljenja koji uživaju u žvakama, to može pomoći u održavanju zdravog, skromnog kalorijskog deficita.

Zaključila je pozivajući ljude da se fokusiraju na žvakanje hrane, ističući da bi očekivanje identičnih efekata kao i Ozempic od žvakanja žvakaćeg žvakaćeg guma vjerovatno rezultiralo razočaranjem. Britanska studija iz 2006. godine otkrila je da je produženo žvakanje žvakaće gume prije obroka dovelo do toga da su sudionici konzumirali oko 40 kalorija manje, dok su Ozempic ispitivanja pokazala otprilike 25% smanjenje kalorija unesenih injekcijama u odnosu na kontrolu. Otprilike devet miliona recepata za Ozempic napiše se svaka tri mjeseca u SAD-u.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.