Ultimate magazine theme for WordPress.

SUMRAK PENDREKA I ŠAPKE: Ubistvom Joze Leutara ubijen je posljednji policajac u Sarajevu

0 1


FOTO: Leutar (Arhiv)

Uvijek su političarima, kako lokalcima još više strancima, bila puna usta borbe protiv kriminala i korupcije. I to je najveća laž i demagogija ratnih profitera i njihovih finanasijera. Možda su sarajevski mediji kao megafoni, trubuači i trovači javnog mnjenja čak prednjačili u tome. Tako bi se uvijek „nekako s proljeća“ najvaljivala hapšenja „velikih riba“.

„MART ČISTI ŠKART“

Svakako se starije Sarajlije sjećaju naslova jednogsrajevskog političko-udbaškog tabloida koji je glasio: „Mart čisti škart“. Ovakvi naslovi se povezuje sa procjenom što se u proljeće javljaju opakeblesti poputšizorenije i paranoje. No, što se tiče sarajesvkog iskustva u martu su komunisti uhapsili Aliju Izetbegovića (23. marta 1983.), a psolije rata ubijen je zamjenik ministra unutarnjih poslova u Vladi Federacije BiH Jozo Leutar (16. marta 1999.) Malo je „škarata“ pohapšeno.

Kao što nikad niko nije odgovarao za montirani proces grupi muslimanskih intelektualaca sa Izetbegovićem na čelu, tako nikad nije pronađen ubica Joze Leutara. Uloženi su ogromni novci, hapšene su neke osumnjičene osobe koje je sud oslobodio. Njegov automobil u kojem je ekplodirala bomba od koje je poginuo Leutar, danas se nalazi u autopraoni MUP-a gdje čami pokriven najlonom. Čak se sumnja da su pokradeni neki dijelovi sa njega. Kakav odnos policija ima prema Leutaorvom automobilu, kao dokazu ubistva, isti takav odnos imaju tužioci koji „predmet ubistva Leutara“ predaju jedan drugom bez i kakvog interesa da se istraga privede kraju. Doduše,ubistvo Leutara nije iznmka,već pravilo kod sarajevskih istražno-policijksih organa. Ubijeno je nekoliko istaknutih ličnosti, poput Nedžada Ugljena i akademika Sulejmana Redžovića, a da nikad niko nije ni uhapšen pod sumnjom da je počinio ta ubistva.

Tako je prošlo evo 25 godina kada je ubijen posljednji (pošteni) policajac u Sarajevu. Iza atentata na Leutara stoje mafijaši (duboke) države, kao i iza ostalih atentata i ubistva čiji počinioci nikad nisu otkriveni. Jer Leutar je bio istinski „pajkan“ i zakleti borac protiv kriminala.

USMRAK PENREKA I ŠAPKE

Sve ovo što danas ima i nosi unifromu gola je forma od policijske profesije. Nastupio je opći sumrak pendreka i šapke. Tako da danas u fotelji Joze Leutara sjedi jedan „kompletan idio“ i ponaša sekao“bjesan pas“ kojeg u džamija podzravljaju „kao nekad Aliju“ , a za prijatelje drži okorjele krimose i vjerske radikale. Radi se, narvano, o minsitru MUP-a Rami Isaku. Dok je šef FUP-a poptuna asocijalna osoba, „ni kučeta ni mačeta“, sa hipotekom ratnog zločina, kojeg kriminogeni sarajevski lobiji i sećije drže kaoikebanu pod izgovorom „samo da ne dođe Hrvat“ kome pripada ova funkcija.

Ali zato ne prođe ni mjesec da regionalni mediji ne osvanu sa naslovnicama o svirepim ubistvima kakva se nikada prije ubistva Leutara nisu dešavala u ovom gradu.

O ostalim vidovima kriminala suvišno je govoriti nakon štoje šeher Sarajevo prozvano „gradom kokaina“.

Nešto je neobjašnjivo ljudima kako to da policija izbjegava narko i alko testove, pa čak ni spomenuta gospoda koja ureduje policiju u Federaciji BiH, nevoljko govori o tome. Građanima ništa ne treba ni objašnjavati, dobro znaju da je stanje u policiji takvo da ogromna većina njih ne bi prošla ovakve testove.

Vjerovatno će ministar Isak po mnogo ćemu uči u anale sa pretincom „presedani“ policijske prakse u Bosnii Herecgovini, ali i regionu. Trenutno je nabogatiji policajac na Balkanu, a kako stvari stoje, uskoro bi mogao biti i najbogatiji policajac u Evropi.

Skoro da nema sedmice, ili mjeseca a da Isak ne priskrbi za svoj familijarni biznis, kojeg vode supruga,dva sina i snaha, milionski vrijedne poslove. Tako je nedavno boravio na business-forumu u Turskoj ispred Vlade FBiH.

Ali,u međuvremenu je „namjestio“ snahi lokacije za izgradnji dviju benzinskih pumpi na Koridoru VC.

Već su mediji pisali o njegovom nadmetanju sa tajkunima da ovlada Sarajevskim aerodromom od osigurnaja do snabdjevanja gorivom itd.

Ovaj njegov biznis ne može se razvijati u nedogled. Kad tad će stati i prestati, a političku fakturu platiti će američki ambasador Michael Muprhy koji se smatra tvorcem i mecenom lidera stranaka Trojke čiji je Isak ministar.

(TBT, Tim za analitiku)Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.