Ultimate magazine theme for WordPress.

Susreti privrednika BiH i Turkiye u Sarajevu: Tursku delegaciju primio ministar Mijatović | RTVTK

0 0


Zamjenik premijera Federacije Bosne i Hercegovine i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović sastao se danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sa delegacijom privrednika iz Republike Turkiye, javlja Anadolu.

Ova delegacija predstavlja kompanije iz mnogih privrednih sektora i članice su Udruženja privrednika ASRIAD iz Sakarye.

Zamjenik premijera i ministar Mijatović izrazio je zadovoljstvo zbog iskazanog interesa privrednika iz Turkiye da dođu u Bosnu i Hercegovinu. Istakao je da su odnosi dvije države tradicionalno prijateljski, bez otvorenih pitanja, što je, kako je naveo, dovoljan razlog da se i privredna saradnja konkretizira.

Predsjednik Udruženja ASRIAD Ridvan Ulusal kazao je da se 28 predstavnika turskih kompanija nalazi u četverodnevnoj posjeti BiH s ciljem razvoja trgovinskih i ekonomskih odnosa, te da su planirani brojni poslovni susreti sa privrednicima BiH. Predstavljajući Udruženje, rekao je da je ono globalno, ima predstavništva u mnogim državama, te broji više od tri hiljade članica iz različitih industrijskih oblasti, koje su proizvodno i izvozno orijentirane.

Mijatović je, ističući podršku mogućnostima privredne saradnje, posebno naglasio da se u Federaciji Bosne i Hercegovine velika pažnja posvećuje razvoju poslovnih zona u okviru kojih domaće kompanije ostvaruju značajne izvozne rezultate širom Evropske unije.

Dodao je da sve firme koje posluju u poslovnim zonama u FBiH imaju stalnu institucionalnu podršku Federalne vlade. Između ostalog, upoznao je goste i sa prilikama koje mogu pronaći u velikom rastu metalske i drvne industrije u FBiH, kao i da su u našoj zemlji prisutni i neki od najvećih proizvođača iz oblasti autoindustrije.

“Voljeli bismo da vidimo veće prisustvo turskih investicija i u Bosni i Hercegovini. Namjera ove Vlade Federacije BiH, koja godinu dana obavlja dužnost, jeste da pokušamo ponovo dovesti turske investitore ovdje i zato me raduje ovaj sastanak koji je prilika da otvorimo novu stranicu. Vi ćete se sami umrežiti s bosanskohercegovačkim privrednicima, a naša uloga, kao Vlade, jeste da pomognemo da zajednički realizirate vaše projekte i tu stojimo na raspolaganju. Naš najjači adut jesu ljudi koji prave mostove saradnje, koji su ostvarili karijeru u Turskoj i u mogućnosti su da dovedu investitore. Zato želim da se ugodno osjećate u BiH, ostvarite kontakte i iskažete svoje interese i da konačno dođemo do konkretnih rezultata”, kazao je Mijatović.

Sagovornici su saglasni da vanjskotrgovinska razmjena između Tukiye i Bosne i Hercegovine nije na zadovoljavajućem nivou, te da postoje veliki potencijali da se to značajno popravi. Predstavnici turskih privrednika potvrdili su opredjeljenje da se ekonomski odnosi unaprijede, te iskazali interes da ponovo dođu sa konkretnim projektima.

Susreti privrednika iz Bosne i Hercegovine i Turkiye, kojima će prisustvovati predstavnici blizu 70 kompanija iz Bosne i Hercegovine, održavaju se danas u Sarajevu.

Delegacija turskih privrednika, tokom višednevne posjete Bosni i Hercegovini biće upoznata s potencijalima ove zemlje u vezi s mogućnostima investiranja i potencijalom razvoja u više sektora.Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.