Ultimate magazine theme for WordPress.

Sutkinja Azra Miletić potražuje od države preko 200.000 maraka odštete

0 2


Azra Miletić ispred Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Iz Suda Bosne i Hercegovine za Detektor su potvrdili da su 1. februara 2024. godine zaprimili tužbu Azre Miletić, te da je predmet dodijeljen u rad postupajućem sudiji, koji će u zakonskom roku donijeti odluku.

Miletić kaže kako je zahtjev za odštetu uputila zbog lišenja slobode i pritvora, zbog povrede časti i ugleda, te zbog pretrpljenih duševnih bolova “kojih se nikada neće riješiti”.

“Ja sam sedam godina bila pod suspenzijom. Istina, ja sam za to vrijeme primala puni lični dohodak. Toliko je bilo bitno da se meni uništi karijera. Neka država plaća sedam godina radnika koji ni olovkom ne ubode. To je postupak koji nije smio nikada da se vodi pred Sudom BiH jer sam ja bila sudija toga suda. Time se povređuje pravo na nepristrasan i objektivan sud koji moram imati kao osumnjičena i optužena”, kaže Miletić za Detektor.

Njen odštetni zahtjev je veći od 200.000 maraka. Miletić navodi kako za vrijeme suspenzije nije primala regres, na koji bi imala pravo da je radila, te da bi u tom periodu bila ispitivač na pravosudnim ispitima, gdje bi također ostvarivala zaradu, kao i da bi radila brojne edukacije i publikacije.

“Imam iz Porezne uprave podatke koliko sam mimo plate ostvarila naknada radeći kao edukator. U zakonu piše da imate pravo tražiti nakandu za štetu koju ste pretrpjeli koju bi inače po redovnom toku stvari imali”, govori Miletić i navodi da je u pitanju velika materijalna i nematerijalna šteta.

Kantonalni sud u Sarajevu krajem 2021. godine pravosnažno ju je oslobodio odovornosti za primanje dara i kršenje zakona od strane sudije. Prvostepenom presudom sarajevskog Općinskog suda od 21. januara 2021. godine, Miletić je oslobođena optužbi da je tokom 2014. i 2015. primila obećanje dara, te 5.000 eura, kako bi u jednom predmetu u kojem je postupala kao sudija Apelacionog odjeljenja Suda BiH bila donesena povoljnija presuda.

Pored toga, nije dokazano da je Miletić kršila Zakon o krivičnom postupku (ZKP) postupajući kao sudija Apelacionog odjeljenja.

Postupak protiv nje je prvo vođen na Državnom sudu. Apelaciono vijeće Suda BiH je u aprilu 2018. otpremilo rješenje kojim se ukida prvostepena presuda ovog suda po kojoj je Miletić bila osuđena na dvije i po godine zatvora, te je daljnje vođenje postupka preneseno tada na sarajevski Općinski sud.


Post Views: 0

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.