Ultimate magazine theme for WordPress.

Sve spremno za otvorenje Sinan-begove džamije u Čajniču u petak

0 0


Džamija Sinan-bega Boljanića biće otvorena u petak, 12. jula, o čemu su na pres-konferenciji govorili muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, načelnik opštine Čajniče Goran Karadžić i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Čajniče Avdo ef. Šišić. javlja Anadolu.

Pitić je kazao da će, prema dosadašnjim informacijama i onome što su uradili, ovaj događaj proteći u dobroj atmosferi.

“Tu se, naravno, zahvaljujem načelniku Karadžiću, njegovom osoblju, njegovim saradnicima, svim ljudima u ovom gradu koji su cijelo ovo vrijeme, tokom priprema, stavili sve na raspolaganje da se ovaj događaj desi onako kako to Bosna umije i kako to Bosna zna stoljećima, kad joj niko ne smeta. Mi možemo napraviti puno toga dobroga. Ovaj objekat je ukrasio cijeli grad. Ovo nije samo objekat Islamske zajednice i nije samo Medžlisa Islamske zajednice. Ovo je kulturno dobro i javno dobro ovoga grada i ove lijepe čaršije koja je imala svoju tradiciju. Ona je zapravo i postala velikom onda kada je Sinan-beg Boljanić odlučio da podari svome gradu to što mu je podario”, rekao je muftija Pitić.

On je istakao da je sretan i zahvalan Bogu, svim ljudima i svim građanima Čajniča zbog činjenice da tokom izgradnje džamije, koja je trajala punih šest godina, “nijedan ekser sa gradilišta nije nestao, niti je iko ikada bilo šta dovodio u pitanje”.

“Ova rekonstrukcija i izgradnja je doprinijela i dala još jedan momenat i mogućnost za budućnost razvoja ovog grada, kroz vjerski turizam. Znate i sami, pored Sinan-begove džamije, imamo ovdje i crkvu pravoslavnu sa ikonom Presvete Bogorodice koja je ikona presvete krasnice od Luke Evangeliste iz 12. vijeka, imamo i katoličku crkvu koja je pravljena 1902. godine. Ona je posvećena svetom Benediktu. Tako da, Čajniče ima sada kompletan potencijal i mogućnost za razvoj vjerskog turizma”, kazao je načelnik Čajniča Goran Karadžić.

Otvaranje Sinan-begove džamije planirano je za 12. juli, a načelnik Karadžić naglašava da pravoslavni vjernici tada obilježavaju Petrovdan, a SDS svoju slavu, tako da se u danu sa dva važna događaja očekuje da sve protekne u najboljem redu.

Dogovorene su i izmjene režima saobraćaja koje će doprinijeti sigurnosti građana, gostiju i njihove imovine, te provođenju protokola i programa otvaranje džamije.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Čajniče Avdo ef. Šišić pozvao je posjetioce da poštuju uputstva ovlaštenih osoba, policije i redara, kako bi program otvaranja protekao sigurno i po protokolu.

Sinan-begova džamija u Čajniču, koja je minirana i u potpunosti srušena 1992. godine zajedno sa svim ostalim objektima koji su sačinjavali graditeljsku cjelinu džamije, prvi put je sagrađena 1570. godine na inicijativu Sinan-paše Boljanića, zeta velikog vezira Osmanskog carstva Mehmed-paše Sokolovića, piše agencija MINA.

Zbog svojih historijskih i umjetničkih vrijednosti uvrštena je na listu svjetske baštine kao spomenik prve kategorije. Kroz historiju je doživljavala sudbinu ostalih džamija u BiH, a posljednji put potpuno je srušena 8. juna 1992. godine.

Njena obnova počela je nedugo nakon polaganja kamena temeljca 2016. godine, a sredstva je na osnovu potpisanog protokola osigurala Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini putem Generalne direkcije vakufa Republike Turkiye.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.