Ultimate magazine theme for WordPress.

Svečanom sednicom Skupštine obeležena 26. godišnjica Epopeje OVK-a

0 0


Svečanom sednicom Skupštine Republike Kosovo danas je počelo obeležavanje 26. godišnjice Epopeje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), javlja Anadolu.

Sednici su prisustvovali kosovski zvaničnici, poslanici, ministri, diplomate, članovi porodice Jashari i drugih palih boraca, veterani i invalidi rata OVK-a i drugi gosti. Nakon intoniranja kosovske i albanske himne, poznati kosovski umetnici izveli su poznate pesme posvećene osnivaču OVK-a Ademu Jashariju i njegovoj pogibiji za slobodu Kosova.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je kazala da se Kosovo svakog marta priseća slavne borbe OVK-a za slobodu kosovskog naroda. Istakla je da je pogibija Adema i Hamze Jasharija i njihove porodice ugrađena u temelje kosovske države.

“Naš put je bio naporan i sa puno izazova, ali smo izašli kao pobednici zahvaljujući žrtvi naših boraca. Naša sloboda i nezavisnost su najskuplja stvar koju smo od njih nasledili i isto tako sveta, kao i krv naših heroja, koja je u temeljima naše države. Epopeja OVK-a je odredila subinu nas kao naroda i kao države, to je bila Epopeja časti, ponosa i slobode, koja je sa izuzetnom upornošću i stabilnošću pokazala da sloboda nema cenu koju smo spremni da platimo”, naglasila je Osmani.

Istakla je da je Kosovu i danas neophodno nacionalno jedinstvo kako bi se razvijala država.

Kosovski premijer Albin Kurti je kazao da je Epopeja OVK-a i borba porodice Jashari nasledstvo na kome se gradi država Kosovo. Ocenio je da je otpor porodice Jashari u Prekazu nezabeležen u istoriji. Kako je istakao, Adem Jashari je ličnu slobodu poistovetio sa slobodom svog naroda.

“Danas u Republici Kosovo sloboda za koju se do smrti borio Adem Jashari osnovna je paradigma života i zakona modernog društva. Prošle godine smo obeleželi 25. godišnjicu Epopeje OVK-a, a ove godine obeležavamo 25 godina od oslobođenja Kosova, juna 1999. godine, prisećajući se bitaka Oslobodilačke vojske Kosova, ubistava, masakara i etničkog čišćenja počinjenog od Srbije, predvođene genocidnim režimom”, kazao je Kurti

Predsednik Skupštine Glauk Konjufca je kazao da se porodica Jashari kolektivno žrtvovala za slobodu i time sebi obezbedila večiti život.

Epopeja OVK-a je manifestacija koja se tradicionalno održava 5, 6. i 7. marta, u znak sećanja na komandanta OVK-a Adema Jasharija i 55 članova njegove porodice, koji su tih dana 1998. godine ubijeni u napadu srbijanskih specijalnih policijskih jedinica.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.