TIKA donirala zdravstvenu opremu regijama u kojima žive manjinske zajednice u Srbiji

Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) donirala je zdravstvenu opremu i vozila hitne pomoći regionima u kojima žive manjine u Srbiji, javlja Anadolu.

TIKA je realizirala još jedan značajan projekt u Srbiji i donirala ambulanta vozila hitne pomoći za domove zdravlja u Bujanovcu i Bosilegradu, gdje žive manjinske zajednice, te inkubator za Opštu bolnicu Kikinda u Vojvodini.

Ministar javne uprave i lokalne samouprave Srbije Aleksandar Martinović, ambasador Turkiye u Beogradu Hami Aksoy, šef TIKA-inog Ureda za Balkan i istočnu Evropu Muhamed Unal, gradonačelnici i gosti prisustvovali su ceremoniji primopredaje koja je održana ispred Palate Srbije u Beogradu.

Govoreći na svečanosti, ambasador Aksoy je rekao da TIKA djeluje u Srbiji od 2009. godine i da su do sada realizovana 363 projekta i aktivnosti u vrijednosti od oko 40 miliona dolara, u različitim oblastima kao što su obrazovanje, zdravstvo, poljoprivreda i stočarstvo.

Aksoy je citirao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je ranije rekao da su odnosi između Turkiye i Srbije “doživljavaju svoje zlatno doba“.

“Prošle godine je naš obim trgovine premašio 2,2 milijarde dolara, a mi čvrsto koračamo ka cilju od pet milijardi dolara. Turske investicije su porasle sa milion dolara na 400 miliona dolara u posljednjoj deceniji. Radimo svom snagom da dalje unaprijedimo naše bilateralne odnose u skladu sa uputstvima naših predsjednika. Želio bih da se zahvalim i našim javnim institucijama i kompanijama na podršci u svim aktivnostima. Kao Turkiye, pridajemo poseban značaj za podršku lokalnim samoupravama. Saradnja sa lokalnim samoupravama nesumnjivo daje vidljivu korist svakodnevnom životu lokalnog stanovništva. Današnji projekti imaju direktan uticaj na živote onih koji žive u Bujanovcu, Bosilegradu i Kikindi“, kazao je ambasador Aksoy.

Šef TIKA-inog Ureda za Balkan i istočnu Evropu Unal je izjavio da odražavaju globalni humanitarni stav Turkiue sa konkretnim razvojnim projektima na terenu.

Unal je kazao da je TIKA implementirala brojne projekte u zdravstvenom sektoru kao što su renoviranje bolnica i domova zdravlja, podrška u opremi, uspostavljanje laboratorija za medicinske analize i podrška hitnoj pomoći, te da su svojim radom olakšali pristup zdravstvenim uslugama u Srbiji.

Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.