Ultimate magazine theme for WordPress.

TK: Važno je prepoznati poslovnu priliku, ali još važnije je iskoristiti je!

0 1


Servis za čišćenje DM Cleaning Teočak, možemo slobodno reći, jedan je od školskih primjera uspješnosti malog biznisa u manjoj zajednici. Tridesetpetogodišnja Teočanka, Damira Mujić, nakon niza godina provedenih na evidenciji Biroa za zapošljavanje i povremenih i privremenih poslova, odlučila je istražiti svoje okruženje i napraviti poslovni plan. Ekonomskom tehničaru „u njoj“ nije trebalo mnogo da uoči nedostatak.

Naime, Damira je primijetila da poslovnim objektima u Teočaku nedostaje adekvatna usluga čišćenja, takođe, trend odlaska BiH stanovništva u inostranstvo ostavlja sve više starijih i bolesnih osoba same sa smanjenom sposobnošću održavanja svog životnog prostora. Tako je odlučila registrovati Servis i iskoristiti priliku za poslovanje.

Iako je prepoznala priliku nije bilo tako jednostavno sve sprovesti u djelo. Prema Damirinim riječima bilo je potrebno mnogo truda, strpljenja i finansijskih sredstava za pokretanje vlastite djelatnosti. Podršku je dobila – finansijsku od Ministarstva za boračka pitanja Vlade TK i savjetodavnu od Službe za zapošljavanje TK.

Od decembra 2022. godine, kada je registrovala vlastiti biznis, Mujić korača sigurnim koracima prema naprijed. Zadovoljna je svojim poslovanjem i stalno razmišlja o proširenju i napredovanju. Kontinuirano ulaže u svoja znanja i sposobnosti, te unapređuje biznis. Trenutno održava stambeno – poslovne objekte, ali pohađala je obuku za čišćenje i održavanje unutrašnjosti automobila, te čim stekne uslove za to, planira proširiti svoju djelatnost. Takođe, razmišlja i o novim zapošljavanjima, jer kako kaže: „Posao raste, često dobijam poslovne ponude iz drugih gradova, ali ne mogu prihvatiti, jer još uvijek sve radim sama“.

U razgovoru smo je pitali da li ima savjet za nezaposlene osobe koje traže zaposlenje ili žele napraviti nešto što je i ona – osamostaliti se. Damira kaže da posla ima, ali i poslodavci i nezaposlene osobe trebaju nešto od sebe dati da bi posao funkcionisao – prvi dobru poslovnu ponudu, a drugi trud i zalaganje. Dalje navodi: „Osobe koje se odvaže za pokretanje vlastitog posla, potrebno je da znaju da nije lako, potrebno je mnogo strpljenja i finansijskih sredstava, ali to ne znači da nije moguće uspjeti i da se ne isplati“.

(TIP)Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.