Ultimate magazine theme for WordPress.

Tokom pet godina cijena junetine skočila za 7 KM, a kafe za 5 KM | RTVTK

0 0


Kilogram junetine u pet godina skuplji za 7 KM, maslac za 7,30 KM, kafa za oko 5 KM…

Za hranu, komunalne usluge, obrazovanje, odjeću i obuću,  kao i prevoz, četvoročlanoj porodici u BiH u januaru ove godine bilo je potrebno gotovo 3.000 KM. Cijene rastu brzo, ali ne i plate i penzije.

Svaka trgovina već mjesecima ima istu priču – cijene bilježe rast.

“Svaki dan kada odem u trgovinu, dobro moram gledati šta kupiti, a šta zaobići. Ali ono što me dodatno ljuti je što se iz mjeseca u mjesec povećava broj namirnica koje su na “drugoj strani liste” ili, jednostavnije rečeno, namirnica koje si ne mogu priuštiti.  Do neke granice se moguće odreći nekih stvari, ali žalosti me što ih je sve više”, priča jedna penzionerka.

Cijene otišle u nebo

Za hranu, komunalne usluge, obrazovanje, odjeću i obuću, kao i prevoz četvoročlanoj porodici u januaru je bilo potrebno oko 2.900 KM. Podatak je to Saveza samostalnih sindikata BiH, prema čijem je proračunu pokrivenost korpe prosječnom platom 45,25%, a minimalnom tek 21,38% troškova. A njihov posljednji proračun je, nažalost, u odnosu na januar još veći i pokazuje da prosječnoj porodici za potrošačku korpu iz mjeseca u mjesec treba sve više novca. Rast cijena u januaru ove godine zabilježila je i državna Agencija za statistiku. Kako navode, cijene proizvoda i usluga koje se koriste za vlastitu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena u januaru ove godine u odnosu na posljednji mjesec prošle godine u prosjeku su zabilježile rast za 0,2 posto.

Posmatrano po odjelima prema namjeni potrošnje u januaru 2024., zabilježen je rast kod hrane i bezalkoholnih pića za 0,8 posto, alkoholnih pića i duvana za 0,1 posto, restorana i hotela za 0,2 odsto te ostalih dobara i usluga za 0,8 odsto. Pad cijena zabilježen je u kod odjeće i obuće, i to za 3 odsto, stanovanja i režijskih izdataka za 0,3 odsto, u zdravstvu za 0,2 odsto te prevozu za 0,2 odsto. Kada gledamo godišnji nivo, podaci pokazuju kako je zabilježen rast od 2 odsto.

Prosječni rast cijena zabilježen je u odjelima hrane i bezalkoholnih napitaka za 2,9 odsto, alkoholnih pića i duvana za 4,8 odsto, namještaja, kućanskih uređaja i održavanja kuće za 4,3 odsto, zdravstva za 3 odsto, komunikacija za 2,2 odsto, rekreacije i kulture za 4,2 odsto, obrazovanja za 1,9 odsto, restorana i hotela za 6,6 odsto te ostalih dobara i usluga za 8,2 odsto.

Prosječan pad cijena zabilježen je kod odjeće i obuće za 6,2 odsto, stanovanja i režijskih izdataka za 0,5 odsto te prevoza za 3,3 odsto. Kako bismo dobili jasniju sliku, kada je riječ o poskupljenjima, napravljeno je poređenje cijena iz januara ove godine i istog mjeseca pet godina prije, tačnije, 2019. Te ne tako davne 2019. kilogram riže u prosjeku je stajao 2,90 KM, odnosno 1,60 KM manje nego u januaru ove godine, kada je isti proizvod stajao 4,50 KM.

Cijena hljeba od pšeničnog brašna skočila je s 2,20 KM na 3,60 KM, dok je kilogram pšeničnog brašna u prosjeku poskupio za 0,50 KM (s 1 KM na 1,50 KM). Mlijeko je po litri u prosjeku skuplje za oko 90 feninga, kilogram banana isto toliko, kokošja jaja za 10 feninga, jabuke za 80 feninga, kilogram graha za 1,30 KM…

Analizirajući cijene vidljivo je kako je najveći skok zabilježen kod mesa. Naime, kilogram junetine bez kosti u januaru 2019. stajao je 13,10 KM, a u istom mjesecu ove godine 20,10 KM, što znači da je kilogram junetine u pet godina poskupio za čak sedam maraka. Nešto malo manji, ali ipak rast, zabilježen je i kod ostalih vrsta mesa. Kilogram svinjetine s kosti skuplji je za 3,50 KM. U januru 2019. godine za kilogram ove vrste mesa izdvajalo se 7,90 KM, a u siječnju ove godine 11,30 KM. Svježa piletina po kilogramu u prosjeku je skuplja za 2,20 KM, a svježa pastrva za 2,50 KM. Kilogram mljevene kafe također je zabilježio veći rast cijene, gotovo 5 KM. S 13,40 KM rastao je na 18,10 KM. Za kilogram mliječne čokolade izdvaja se 2,70 KM više, a maslac 7,30 KM više.

Ogrev i prevoz

Tona mrkog ugljena poskupjela je za 73,70 KM. Za ovu vrstu ogrjeva u januaru 2019. izdvajalo se 171,30 KM, a u istom mjesecu ove godine 245 KM. Više od 45 KM više izdvaja se i za drva po kubnom metru, a cijena je s 81,60 KM narasla na 127,80 KM. Rasle su i cijene tepiha, peškira, namještaja, preparata za održavanje higijene do prevoza taksijem. I dok su cijene svih proizvoda i usluga rasle u proteklih pet godina, plate i prenzije taj rast nisu pratile, pa i ne čudi što je kupovna moć građana sve niža, piše Večernji list BiH.

RTVTK/Akta.baSource link

Leave A Reply

Your email address will not be published.