Ultimate magazine theme for WordPress.

‘TURSKE FIRME SPREMNE ZA POSAO U BiH’: Zukan Helez razgovarao sa turskim sekretarom za vojnu industriju na Sajmu u Dohi

0 1


[{“img”:”/img/vijesti/2024/03/helez.jpg”,”full”:”/img/vijesti/2024/03/helez.jpg”,”caption”:”Foto: MO BiH”,”bg”:”b7ab96″}]

Nastavljajući posjetu trodnevnoj Međunarodnoj vojnopomorskoj izložbi i konferenciji DIMDEX 2024, koja se od ponedjeljka (4. marta) održava u Dohi, glavnom gradu Države Katar, zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez održao je službeni sastanak s turskim sekretarom za vojnu industriju Halukom Gorgunom.

Sagovornici su razgovarali o različitim aspektima modernizacije Oružanih snaga BiH i saradnji s firmama vojne industrije iz BiH. Razmjenjeni su stavovi o tome kako je najbolje iskoristiti sporazum BiH i Republike Turske, kojim je turska vlada izdvojila finansijska sredstva za turske firme koje bi svojim proizvodima učestvovale u opremanju OS BiH.

Također, razgovarano je i o mogućnostima NATO paketa za izgradnju odbrambenih kapaciteta BiH (DCB).

“Želimo još čvršću saradnju s BiH i mnogo je naših firmi koje žele aktivno učestvovati u tome i pomoći OS BiH. Pojedina borbena sredstva spremni smo isporučiti Bosni i Hercegovini po izuzetno kratkoj proceduri”, rekao je turski sekretar za vojnu industriju Gorgu.

“S Turskom imamo duge istorijske veze. Ona nam je među najznačajnim partnerima te ćemo preduzeti sve da se saradnja ostvaruje na obostrano zadovoljstvo”, zaključio je ministar Helez.

Delegacija MO i OS BiH na sajmu u Dohi obavilo je i posebne razgovore turskim proizvođačima BMC, Baykar i Ekovar, italijanskim Leonardom i francuskim MBDA, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.