Ultimate magazine theme for WordPress.

Turski predsjednik Erdogan stigao u SAD na samit NATO-a

0 0


 Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan doputovao je u utorak u Sjedinjene Američke Države (SAD) kako bi prisustvovao samitu lidera NATO-a, javlja Anadolu.

Washington je domaćin trodnevnog samita na kojem će 32 članice NATO-a donijeti ključne odluke o tome kako nastaviti zaštitu milijardu građana dok se svijet suočava s najopasnijim sigurnosnim okruženjem od Hladnog rata, ali i obilježiti 75. godišnjicu saveza.

Lideri će razmijeniti mišljenja o naporima organizacije za odvraćanje i odbranu pred izazovima i rizicima, kao i o situaciji u Ukrajini i pomoći toj zemlji.

Razgovarat će se i o terorizmu, jednoj od glavnih prijetnji savezu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, predstavnici Evropske unije (EU) i lideri NATO partnera u azijsko-pacifičkoj regiji, uključujući Japan, Južnu Koreju i Novi Zeland, prisustvovaće sjednicama.

Erdogan će kasnije u utorak prisustvovati proslavi 75. godišnjice NATO-a u dvorani “Andrew W. Mellon“.

U srijedu je predviđena ceremonija dobrodošlice generalnog sekretara Jensa Stoltenberga i američkog predsjednika Joea Bidena.

Prije odlaska u SAD, Erdogan je u utorak rekao da su očekivanja Turkiye od samita postizanje rezultata koji uzimaju u obzir osjetljivost nacionalne sigurnosti saveznika i jačaju solidarnost i duh jedinstva.

“Na našim sastancima skrećemo pažnju na sve veću terorističku prijetnju u svijetu, posebno u našem neposrednom okruženju. Također ćemo naglasiti da se napori NATO-a moraju povećati u vođenju odlučne i holističke borbe protiv terorističkih organizacija”, rekao je Erdogan.

Turski lider će održati i bilateralne sastanke na marginama samita sa šefovima država i vlada koje učestvuju, uključujući holandskog premijera Marka Ruttea, koji je imenovan za generalnog sekretara NATO-a od 1. oktobra.

Naglasivši da Turkiye poštuje i podržava cjelovitost i suverenitet Ukrajine, Erdogan je kazao da će nastaviti zastupati principijelni stav da se do mira može doći mirnim putem, a da NATO ne treba postati strana u ratu.

Turski predsjednik je poručio da će na dnevni red samita NATO-a u Washingtonu staviti i masakre koje izraelske snage čine u blokiranom Pojasu Gaze.

“Naglasit ćemo da međunarodna zajednica nije učinila dovoljno da zaustavi Izrael u ovoj strašnoj situaciji i da globalna savjest neće moći da odahne bez uspostavljanja pravednog i trajnog mira u Palestini”, naglasio je Erdogan.

Ističući kako će Turkiye nastaviti da jača svoju ulogu u NATO-u u kojem spada među prvih pet članica po doprinosu kolektivnoj sigurnosti, Erdogan je kazao da se nada da će s novoizabranim generalnim sekretarom NATO-a Markom Rutteom nastaviti otvorenu i iskrenu saradnju kakvu je imao i s odlazećim šefom alijanse Jensom Stoltenbergom.

Od kada je osnovan 4. aprila 1949. godine u Washingtonu, sa 12 zemalja osnivača, savez se proširio na 32 članice.

Turkiye se NATO-u pridružila 1952. godine.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.