Ultimate magazine theme for WordPress.

U HERCEGOVINI SE DESILO VEĆE ČUDO OD ONOG U MEĐUGORJU: Neko se u Sarajevu usudio hapsiti Čovićeve krimose – jedan je umakao u Hrvatsku

0 0


FOTO: Čović (Armin Durgut/PIXSELL)

U akciji FUP-a u utorak su uhapšeni SDA-ovac Hermedin Zornić i HDZ-ovac Slaven Zeljko.

MAJKA HDZ-OVIH UHLJEBA

Oni se sumnjiče za nezakonito zapošljavanje najmanje 15 osoba u Operator-Terminali Federacije. Zornić kao direktor, a Zeljko kao član uprave poduzeća koje je osnovano Odlukom Vlade Federacije BiH 2003. godine s osnovnom namjenom skladištenja nafte i naftnih derivata, piše Klix.ba.

Slaven Zeljko je inače i predsjednik Gradskog odbora HDZ Mostar, a ovo nije prvi put da se njegovo ime i prezime dovodi u vezu s nezakonitim zapošljavanjem.

Prije sedam godina pripadnici FUP-a “češljali” su Federalni parlament zbog sumnje na nezakonito zapošljavanje pet savjetnika u kabinetu Lidije Bradare, tadašnje predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta FBiH. Istraga je pokrenuta zbog sumnje da nisu ispunjavali zakonske propise za imenovanje na te funkcije. Među pet osoba tada je bio i Slaven Zeljko.

“U navedenom predmetu još nije donesena tužilačka odluka”, rekli su za Klix.ba iz Tužilaštva KS uprkos činjenici da je predmet otvoren prije sedam godina što znači da je Lidija Bradara, aktualna predsjednica Federacije BiH, i dalje pod istragom zbog navodnog nezakonitog zapošljavanja.

Istog dana je zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA Zoran Galić pobjegao je iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku prije nego što su jutros pripadnici policijskih agencija iz BiH došli pred njegovu kuću u Posušju. Galić je trebao biti uhapšen u okviru akcije koja se provodi po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine usmjerene protiv krijumčara akciznim robama. Krivična djela za koja Tužilaštvo sumnjiči Galića počinjena su u periodu dok je on obnašao dužnost direktora Granične policije BiH. Informacije o Galićevom kriminalu prikupljene su nakon raspakivanja Sky aplikacije. Akciju provodi više policijskih agencija u saradnji sa EUROPOL-om.

LIPI NAŠI PLJAČKAŠI

Do sada su, u okviru ove akcije, uhapšene dvije osobe i to – pripadnik Granične policijske BiH Blagoje Milović iz Trebinja, te Ivica Bago iz Gruda. Boris Ivelja iz Berkovića je, kao i Galić, nedostupan policijskim agencijama.

Naime, po naredbi Tužilaštva BiH lišeni su slobode pomoćnik komandira Jedinice Granične policije Trebinje, Milović Blagoje, državljanin BiH i Hrvatske, Bago Ivica, zbog krivičnih djela organizirani kriminal, nedopušten promet akciznih proizvoda, zloupotreba položaja ili ovlaštenja i drugih krivičnih djela. Krivična djela za koja su uhapšeni Milović i Bago, a za koja je osumnjičen i Galić, uključuju organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom davanje poklona i drugih oblika koristi, nedopušten promet akciznih proizvoda i nedopuštena trgovina, krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje poklona i drugih oblika koristi i odavanje tajnih podatka.

Galić je samo jedan u nizu bjegunaca koji je osumnjičen u Bosni i Hercegovini i koji je pobjegao u Hrvatsku. Ipak, među bjeguncima najviše je ratnih zločinaca, iako su Bosna i Hercegovina i Hrvatska 2013. godine potpisale protokol o saradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina. Time je trebalo onemogućiti osumnjičene za ratne zločine da izbjegnu pravdu izvan granica njihovih zemalja. Hrvatska se, naravno, ne drži dogovora.

(TBT)Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.