Ultimate magazine theme for WordPress.

U izraelskim napadima u Gazi ubijeno 189 uposlenika UN-a

0 0


U izraelskim napadima na Pojas Gaze koji traju od 7. oktobra prošle godine, ubijeno je 189 uposlenika Ujedinjenih nacija (UN), javlja Anadolu.

Agencija za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku UN-a (UNRWA) navela je da su izraelski napadi prouzročili civilne žrtve, raseljavanje i oštećenje infrastrukture.

Saopćeno je da se kopneni napadi izraelske vojske nastavljaju da šire u gradu Gazi, istočno od Rafaha na jugu, te oko graničnih prelaza Rafah i Kerem Abu Salim.

Navedeno je da je broj ubijenih službenika UNRWA u Pojasu Gaze porastao na 189.

Pozivajući se na podatke Ureda UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA), u izvještaju je navedeno da su organizacije za humanitarnu pomoć, unatoč sve većoj potrebi, stalno onemogućavane da pristupe ugroženim osobama, posebno na sjeveru Gaze.

U izvještaju je navedeno i da su izraelske vlasti omogućile samo devet od 32 humanitarne pomoći planirane za sjever Gaze između 1. i 9. maja, te da su izraelske vlasti direktno odbile pet humanitarnih napora, spriječile 11, a otkazale sedam zbog logističkih prepreka.

“Izraelska vojna operacija u Rafahu direktno utiče na sposobnost humanitarnih agencija da donesu kritične humanitarne zalihe u Gazu”, saopćeno je.

Izrael je napao pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe otpora Hamas 7. oktobra od kada je ubijeno najmanje 35.180 Palestinaca, većinom žena i djece, a više od 79.000 je povrijeđeno, prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti.

Više od sedam mjeseci nakon početka izraelskog rata, ogromni dijelovi Pojasa Gaze nalaze se u ruševinama, dok je 85 posto stanovništva enklave interno raseljeno.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.