Ultimate magazine theme for WordPress.

U ovoj godini kružni tok umjesto raskrsnice Brčanska Malta?

0 3


U Tuzli je trenutno osam kružnih tokova, te jedan privremeni u naselju Ši Selo. Trend ovog vida regulacije saobraćaja umjesto semaforske signalizacije se nastavlja.

Za ovu godinu planirana je izgradnja kružnog toka na Slatini kod zgrade Soda So.

Nadležni traže od federalnog nivoa vlasti da postave privremeni kružni tok i na jednoj od najfrekventnijih raskrsnica.

”Vodimo aktivnosti da se formira privremeni kružni tok kod MUP-a i veoma značajan nama je privremeni kružni tok Brčanska Malta. Mi ćemo pokušati da ove godine realizujemo ova dva kružna toka. Zašto? Zato što imamo veliki tranzit kroz taj dio. Nama nekako Ceste FBiH uslovljavaju da kružni tok Brčanska Malta možemo odraditi tek kada izvršimo produženje južne saobraćajnice”, rekao je za RTV Slon Miralem Mulać, pomoćnik gradonačelnika Tuzle za komunalne poslove. 

Raskrsnica Brčanska Malta jedna je  od najfrekventnijih, jer povezuje glavne puteve koji vode u grad i iz grada.

Često su vozači koji koriste ovu dionicu u kilometarskim kolonama. Taj problem je posebno izražen u jutarnjim satima, kada građani dolaze na posao, ili u poslijepodnevnim, kada se vraćaju sa posla.

Iz Gradske uprave navode da za sada nemaju pozitivan odgovor Cesta Federacije BiH, ali i dalje insistiraju na tome.

Kažu, bit će uporni da u ovoj godini na Brčanskoj Malti bude privremeni kružni tok, da utvrde kako će funkcionisati, jer je to buduće trajno rješenje.

Razgovarali smo i sa građanima, te ih pitali, da li je trenutno za ovu raskrsnicu rješenje privremeni kružni tok, a evo šta su nam rekli:

” Mislim da bi to apsolutno bilo potrebno, jer ovo ovako je nemoguće, ta signaliuzacija nije uredu, tako da mislim da bi to bilo prijeko potrebno”

“Dobro bi bilo, pogledajte koja je gužva, velike su gužve, to usporava saobraćaj. Ja sam za da se uradi. Zenica nema nijednog semafora, samo mi imamo” 

“To je prije 10-20 godina trebalo biti napravljeno. To je najopasnija raskrsnica, na Skveru nije nikad bilo nesreće. Mala mjesta, Bijeljina, Doboj svi imaju kružnice”

Pored nastojanja da dobiju saglasnost za postavljanje privremenog kružnog toka na ovoj lokaciji, iz nadležne gradske službe kažu da traže i izgradnju kružnih tokova kod Hametove pijace, Hotela Tuzla i BKC-a na južnoj saobraćajnici.

Za sjevernu saobraćajnicu su planirani kružni tokovi kod zgrade bivše fabrike obuće Aida i takozvani Tušanjski skver, kod stadiona.

Cijelu priču možete pogledati u prilogu:Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.