Ultimate magazine theme for WordPress.

U Parlamentarnoj skupštini BiH održana prezentacija Transportne zajednice | RTVTK

0 2


Prezentacija Transportne zajednice, međunarodne organizacije u oblasti prometa i mobilnosti koju čine zemlje članice Evropske unije (EU) i države partneri iz regiona zapadnog Balkana održana je danas u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, u organizaciji Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda i Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PSBiH.

Prezentaciju o Transportnoj zajednici, njenoj ulozi, nadležnostima i trenutnim aktivnostima u BiH i regionu održao je direktor Sekretarijata Transportne zajednice Matej Zakonjšek, u prisustvu poslanika i delegata članova dvije stalne komisije oba doma PSBiH, predstavnika Ministarstva komunikacija i prometa BiH, državnih institucija iz oblasti prometa, te predstavnika Delegacije EU u BiH i Njemačke agencije za međunarodnu saradnju (GIZ).

Prezentacija je održana na osnovu inicijative članova Zelenog kluba iz PSBiH, delegata u Domu naroda Želimira Neškovića i poslanika u Predstavničkom domu Jasmina Emrića, te zaključka dvije stalne komisije oba doma PSBiH o potrebi održavanja prezentacije Transportne zajednice u PSBiH.

Predsjedavajući Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH Safet Softić je kazao da se BiH i sve zemlje Zapadnog Balkana, imajući u vidu nerazvijenu i zastarjelu prometnu infrastrukturu, suočavaju s ozbiljnim izazovima u oblasti prometa i potrebama modernizacije u toj oblasti u skladu sa zelenom tranzicijom.

Naglašavajući značaj prometa za regionalnu povezanost i integraciju država regiona u EU, Softić je ocijenio kako sektor prometa u BiH i regionu ima ogroman razvojni potencijal, posebno zbog geografskog položaja ovih zemalja između Evrope i Istoka, odnosno Mediterana i centralne i sjeverne Evrope.

Po njegovim riječima, naročito značajan razvojni potencijal postoji u oblasti željezničkog i riječnog saobraćaja, zbog čega bi, kako je naglasio, modernizacija željeznica i luka dala ogroman doprinos kako ekonomskom razvoju tako i zelenoj tranziciji i smanjenju emisija štetnih gasova.

Također, završetak auto-puta na koridoru Vc, auto-puta Sarajevo – Beograd – Sarajevo, kao i mreže brzih cesta, uz lakši prelazak granica, kazao je Softić, dat će puni doprinos uspostavljanju zajedničkog regionalnog tržišta i bržem integriranju tog tržišta u unutarnje tržište EU, kao i boljem iskorištavanju Plana rasta za Zapadni Balkan u okviru Evropskog ekonomskog i investicionog plana.

Softić je ukazao i na činjenicu da su pred BiH značajne obaveze na planu usvajanja evropskog zakonodavstva i standarda u oblasti prometa, te izrazio nadu da će današnja prezentacija označiti početak uspješne i dugoročne saradnje Parlamentarne skupštine BiH i Transportne zajednice.

Predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Jasmin Imamović se posebno osvrnuo na značaj Bosne i Hercegovine kao, kako je rekao, strateški važne raskrsnice puteva u cijelom regionu i Evropi. S tim u vezi, podvukao je značaj prezentacije i uloge Transportne zajednice u fazi u kojoj BiH, zajedno sa drugim državama regiona, intenzivno radi na ubrzanju evropskog puta, te prilagođavanju zakonodavstva evropskim zakonima i standardima.

Direktor Sekretarijata Transportne zajednice Matej Zakonjšek je u svojoj prezentaciji naglasio da tu međunarodnu organizaciju čini 27 država članica EU, šest partnerskih država iz regiona Zapadnog Balkana, te Ukrajina, Gruzija i Moldavija kao države u statusu posmatrača.

Navodeći kao ključni cilj Transportne zajednice kompletnu integraciju tržišta BiH i zemalja Zapadnog Balkana u EU, Zakonjšek je kazao da Transportna zajednica djeluje u dva pravca – pomaže partnerima da usvoje ili prilagode evropskim zakonima sve zakone iz oblasti prometa, te podržava sve projekte iz oblasti prometa, kako u BiH tako i u regionu.

Zakonjšek je, naglašavajući značaj Parlamentarne skupštine BiH, poručio kako usvajanje evropskih zakona i realizacija projekata iz oblasti prometa treba da idu paralelno.

Posebno se osvrnuo na realizaciju projekata modernizacije željezničkog i riječnog saobraćaja, odnosno potrebe ispunjavanja zelene agende u oblasti prometa. Također je kazao kako je fokus Transportne zajednice i na modernizaciji graničnih prijelaza, posebno onih sa zemljama EU s ciljem da se smanje čekanja na granicama i ubrza kretanje ljudi, roba i kapitala.

Najavljujući ubrzani rad na jačanju kapaciteta prometnih kompanija i izvršne administracije u BiH i zemljama regiona, Zakonjšek je prezentaciju okončao najavom da će početkom juna ove godine u Sarajevu biti održan Samit Transportne zajednice, koji će se fokusirati na razvoju i prednostima zelenog prometa – saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.