Ultimate magazine theme for WordPress.

U sali Generalne skupštine UN-a u New Yorku održana komemoracija za žrtve genocida u Srebrenici

0 0


U organizaciji Stalne misije Bosne i Hercegovine pri UN-u danas je u sali Generalne skupštine UN-a u New Yorku održana komemoracija za žrtve genocida u Srebrenici 1995. u skladu sa Rezolucijom Generalne skupštine 78/282.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković istakao je u obraćanju u Generalnoj skupštini UN-a da je današnji događaj od ključnog značaja ne samo za Bosnu i Hercegovinu već i za cijeli svijet.

– Prvo, izražavam svoje srdačne čestitke svima koji su neumorno radili na osiguranju usvajanja Rezolucije Generalne skupštine. Ova rezolucija je više od dokumenta; to je obećanje da ćemo se sjećati i odavati počast žrtvama Srebrenice. To je posvećenost da se takvi užasi nikada neće zaboraviti i da ćemo nastaviti težiti pravdi i pomirenju – naveo je Konaković.

Izrazio je duboko poštovanje prema Majkama Srebrenice “čija nas snaga i otpornost sve inspirišu jer su glas žrtava i savjest naše nacije, a njihova nepokolebljiva potraga za istinom i pravdom osigurava da sjećanje na izgubljene nikada ne izblijedi”.

– Da budemo jasni, ova rezolucija ne pripisuje krivicu nijednoj grupi ili naciji. Ona priznaje neporecivu istinu o genocidu i nastoji odati počast sjećanju na njegove žrtve, dok promoviše pomirenje i razumijevanje. Onima koji pokušavaju iskriviti ovu rezoluciju poručujem – istina stoji uspravno. Historija se ne može prepisati za političke ciljeve. Pozivam vas da pokažete svoje vodstvo prisustvujući ovom komemoraciji iduće godine. Stanite s nama u sali Generalne skupštine UN-a, ujedinjeni u našoj posvećenosti miru i pravdi – naglasio je Konaković.

Dodao je da negiranje genocida vrijeđa sjećanje na žrtve i ometa mir, te da “moramo odbaciti politiku podjela i prihvatiti principe istine”.

– Srebrenica nas oštro podsjeća da moramo ostati budni protiv mržnje i netolerancije. “Nikada više” znači poduzimanje mjera kako bi se spriječile buduće zločine. U zaključku, potvrdimo našu posvećenost osiguravanju da lekcije iz Srebrenice nikada ne budu zaboravljene. Ova rezolucija simbolizuje nadu za buduće generacije i obećanje da ćemo nastaviti borbu protiv mržnje i podjela. Zajedno, možemo izgraditi svijet gdje će takve tragedije biti dio historije, nikada ponovljene – poručio je Konaković. 

Komemoracija je organizovana uz kosponzorstvo stalnih misija pri UN-u Albanije, Australije, Austrije, Bangladeša, Belgije, Bugarske, Kanade, Hrvatske, Danske, Estonije, Finske, Njemačke, Islanda, Irske, Lihtenštajna, Litvanije , Malezije, Holandije, Novog Zelanda, Sjeverne Makedonije, Ruande, Slovenije, Švedske i Turske.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: FTV)Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.