Ultimate magazine theme for WordPress.

U SLIJEPOJ ULICI FAŠIZMA: Njemačka vlada pokušava dokazati da Izrael ne provodi genocid nad Palestincima

0 0


FOTO: (Ilustracija)

Njemačka vlada pokušava dokazati da Izrael ne provodi genocid nad Palestincima

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde. Njemačka te optužbe odbacuje, ali se i sama nalazi u nezgodnoj poziciji.

Izvori iz njemačke vlade sve češće govore da joj nije lahko na međunarodnoj pozornici. Njemačka vodi politiku apsolutne podrške Izraelu, a to znači i vlasti Benjamina Netanjahua koje u svojim redovima imaju ekstremne desničare. Pritom snimke iz Pojasa Gaze – mrtva i izgladnjela djeca – pojačavaju pritisak i na Berlin, piše DW.

Međunarodni sud pravde se u nekoliko procesa bavi vojnom akcijom Izraela. Stravičnim zločinima Hamasa, koji EU, SAD i druge zemlje smatraju terorističkom organizacijom, taj sud se ne bavi jer ima nadležnost da se bavi jedino potezima neke države.

Berlin odbacuje optužbe

Optužba na račun Izraela glasi – genocid. No i Njemačka dolazi u središte pažnje. Prošle sedmice je Nikaragva tužila Njemačku zbog navodnog omogućavanja “genocida”.

“Svaka ugovorna strana Konvencije o sprječavanju genocida ima obvezu da poduzme sve kako bi spriječila genocid”, podsjeća se u tužbi. U Nikaragvi smatraju da Njemačka krši tu obvezu tako što politički, financijski i vojno podržava Izrael te ukida podršku organizaciji UN-a za brigu o palestinskim izbjeglicama.

Vlada u Berlinu odbacuje te optužbe i sprema se za proces. Slična je bila reakcija i na prvu tužbu, onu koju je u siječnju Južnoafrička Republika podnijela protiv Izraela. “Optužba za genocid nema nikakvu osnovu”, glasi zvanični stav njemačke vlade. Berlin je izjavio da će pružiti pomoć Izraelu pred sudom.

U svojoj odluci krajem januara, sud nije naveo da Izrael čini genocid, ali jest da “barem neki potezi” naizgled potpadaju pod Konvenciju o sprječavanju genocida te da Izrael mora učiniti više da zaštiti civilno stanovništvo.

Prošle srijede se Južnoafrička Republika ponovo obratila sudu, tražeći da se Izraelu odrede nove hitne mjere s obzirom na rastuću glad u Pojasu Gaze.

Njemačka pravno u slijepoj ulici?

Njemačka se drži argumentacije da Izrael vojno djeluje u namjeri da se “obrani od oružanih napada Hamasa”, to jest da spriječi buduće napade terorista koji su izvršili pokolje 7. oktobra.

No neki stručnjaci za međunarodno pravo kažu da čak ni grozomorni zločini Hamasa ne mogu tek tako opravdati odmazdu Izraela.

Bjöon Schiffbauer, pravni stručnjak sa Sveučilišta u Rostocku, za javni servis ARD navodi da genocid ima primat u međunarodnom pravu. “Zato se genocid ne može ničim opravdati, čak ni samoodbranom.”

U procesu protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde Njemačka ima pravo takozvane “intervencije” u kojoj može navesti svoje načelno tumačenje pojma genocida.

Ali problem za Berlin je što se Njemačka već jednom uključila u sličan proces, proces Gambije protiv Mjanmara, i tamo je zastupala široko tumačenje genocida.

“Njemačka je sada ograničena na interpretaciju koju je navela sudu u slučaju Mjanmara gdje je Berlin zastupao otvorenije tumačenje toga kako sud treba razriješiti teško pitanje namjere za genocid”, podsjeća Mike Baker, stručnjak za međunarodno pravo s Trinity sveučilišta u Dublinu. “Ne vidim kako će se Njemačka izvući iz takvog ranijeg tumačenja”, dodaje Baker u izjavi za njemačke medije.

(TBT)Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.