Ultimate magazine theme for WordPress.

Učestali požari niskog rastinja, vatrogasci danas gasili požar u Moluhama

0 1


Posljednjih dana zabilježeni su brojni požari niskog rastinja širom Tuzle i Tuzlanskog kantona. Vrijeme je pogodno za čišćenje njiva i bašti, koje građani u pokušaju da se što prije riješe otpada, spaljuju. Vatrogasci stoga imaju pune ruke posla, a upozoravaju da je i zakonski zabranjeno spaljivanje otpada, posebno u blizini šuma. Tereni su uglavnom nepristupačni za gašenje požara.

”Te intervencije su veoma zahtjevne, vatrogasci nadljudskim naporima moraju da se penju, da nose opremu na leđima. Naša vozila na ta nedostupna mjesta ne mogu ni da dođu. Najveći problem je, kao što smo imali prije par godina jednu takvu intervenciju sa smrtnim ishodom. Moramo reći našim sugrađanima da ovo nije nikako bezazleno, igranje i paljenje te vatre na otvorenom, jer dovoljno je da vjetar promijeni smjer, da udahnete taj dim nekoliko puta, vi ćete ostati u tom požarištu. Mi ćemo vas vjerovatno naći, ali bolje da tako nešto ne radite”, navodi Jasmin Jahić, starješina Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla.

Intervenciju na gašenju požara niskog rastinja, imali su tuzlanski vatrogasci i danas.

Požar u naselju Moluhe uspješno je ugašen brzom intervencijom vatrogasaca. Vatra je zahvatila veliku površinu koja je prekrivena suhim lišćem i travom. Ovakvi požari su sve češći, a kao najčešći uzrok je nemar onih koji čiste svoje njive, navode nam vatrogasci. Sunčano vrijeme s vjetrom je ono što predstavlja problem osobama koje čiste takve površine, jer se vatra brzo širi.

Vatrogasci apeluju na građane da ne vrše paljenje vatre na otvorenom bez nadzora, a ako vrše spaljivanje otpada, da to čine u manjem obimu i da za to imaju adekvatnu opremu.Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.