Ultimate magazine theme for WordPress.

Upaljeni su svi alarmi! Klimatske promjene kreiraju nepredvidivu budućnost!

0 0

Naučnici predviđaju da će Planeta Zemlja do 2050. godine biti toplija za čak stepen i po ⁰C, a do 2100. zaZa stepen i po ⁰C globalnog zatopljenja, rizik od poplava se povećava za sto posto, a za dva ⁰C za čak sto sedamdeset posto.

Od poplava u Dubaiju i Brazilu do topljenja leda na Arktiku – klimatske promjene na sva zvona zvone na uzbunu, dok planeta Zemlja vapi za pomoći. Utjecaj i posljedice svakog su dana sve dalekosežnije i svakog minuta gubimo po jednu bitku. Ekosistemi, životinje ali i samo čovječanstvo već su odavno ugroženi. Vlade zemalja širom svijeta poduzimaju određene mjere, građani organizuju proteste dok se naša planeta guši i gori u vatri modernog svijeta.

Prije tri sedmice, svijet je svjedočio izuzetno neobičnoj pojavi kada su Dubai u UAE pogodile najveće poplave u posljednjih 75 godina. Za samo dva dana palo je u prosjeku sto milimetara, a u nekim područjima zabilježeno je čak 250 milimetara padavina. Godišnji prosjek je 80 mm, što znači da je u Dubaiju za samo dva dana palo sedamdeset posto više od godišnjeg prosjeka padavina. Sasvim je jasno da zbog samog ekosistema pustinje tlo nije u stanju upiti naglu količinu padavina, no količina padavina koja u dva dana nadmašuje godišnji prosjek za čak sedamdeset posto je blješteći crveni alarm sa sirenama za uzbunu.

Prije petnaest dana poplave su zadesile i Rusiju i Kazahstan, a prije sedam dana poplave su pogodile i Brazil i Keniju, ali i još nekoliko istočnoafričkih zemalja poput Ruande, Tanzanije, Burundija i Demokratske Republike Kongo. 2015. godine u jednoj od najsušnijih pustinja svijeta, Atacamiju u Čileu, desila se kataklizma u kojoj je pala najveća količina kiše u prethodnih osamdeset godina. Početak 2022. i 2023. godine obilježili su prizori bijelih pješčanih dina u Alžiru, prekrivenih snijegom. Sa druge strane, Evropa i SAD su se suočile sa ekstremnim zahlađenjem, te su brojne evropske države bile okovane ledom. čak dva-četiri ⁰C.

 

 

 

 

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.