Ultimate magazine theme for WordPress.

Uspješna međunarodna saradnja studenata novinarstva iz Tuzle, Marseillea i Strasbourga

0 0


Studenti Odsjeka za žurnalistiku Filozofskog fakulteta u Tuzli i Aix-Marseille Univerziteta i Univerziteta u Strasbourgu protekle su sedmice zajedno pripremali novinarske priče u okviru saradnje na razvoju interaktivnog međunarodnog studentskog medija Tethys Media.

Tethys Media projekt ima za cilj razviti međunarodnu mrežu studenata novinarstva kako bi kroz zajednički rad na istraživanju i praćenju tema od značaja za studentsku populaciju stvorili okruženje za međusobnu razmjenu znanja, vještine i iskustva.

Tim povodom grupa studenata s dva francuska univerziteta boravili su u Tuzli od 7. do 11. marta, a domaćini su im bili studenti Odsjeka za žurnalistiku Filozofskog fakulteta, koji su postali dio Tethys Media tima. Studenti novinarstva s tri univerziteta zajedno su smišljali teme za novinarske priče u prostorijama Filozofskog fakulteta. Svoj boravak u Tuzli obogatili su zajedničkim aktivnostima poput istraživanja dijelova grada, druženja i stvaranja novinarskih priloga o različitim temama. Studenti s francuskih univerziteta bili su zainteresovani za bosansku kulturu i tradiciju te probleme s kojima se suočavaju mladi, o čemu su ih upoznali tuzlanski studenti.

Tokom boravka u Tuzli imali su priliku pratiti obilježavanje Međunarodnog dana žena, gdje su zajedno sa studentima žurnalistike s našeg univerziteta istraživali ulogu žena u tuzlanskoj zajednici i stvarali priče koje su oslikavale njihovu svakodnevicu i izazove s kojima se susreću.

Međunarodna saradnja uspješno je inicirana uz zajednički angažman profesora i studenata novinarstva tri univerziteta. Studenti s dva francuska univerziteta sastali su se i s profesorom Mirzom Mahmutovićem, koji je pomogao uspostaviti ovu studentsku saradnju, te profesoricom Amelom Delić Aščić, voditeljicom Odsjeka za žurnalistiku. Uprava Filozofskog fakulteta dala je punu podršku međunarodnoj saradnji studenata novinarstva.

Projekt Tethys Media pruža ne samo priliku za razmjenu novinarskih vještina i iskustava, već i za stvaranje trajnih veza između mladih novinara, gradeći mostove razumijevanja i saradnje među različitim kulturama i tradicijama, navode iz Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.